Οι Αφρικανικοί εμφύλιοι πόλεμοι ως αποτέλεσμα της ευρύτερης διεθνούς γεωπολιτικής: περίπτωση μελέτης Σομαλία - Προκοπίου, Ηρακλής (2023)
Η εργασία πραγματεύεται τον εμφύλιο πόλεμο της Σομαλίας (1991-σήμερα), ως αποτέλεσμα εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων που συνθέτουν οι γεωπολιτικές συνθήκες. Πρόκειται για μία βιβλιογραφική ανάλυση. Στην εισαγωγή παρατίθενται οι στόχοι της εργασίας, καθώς και το γενικό γεωπολιτικό πλαίσιο. Περιγράφεται το υλικό που χρησιμοποιήθηκε και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την εκπόνηση της εργασίας, δίνοντας περισσότερο βάση στον τρόπο παράθεσης του κειμένου αλλά και στον τρόπο με τον οποίο συλλέχθηκαν οι πληροφορίες. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά σε βασικές έννοιες και ορισμούς που κρίθηκαν απαραίτητες να διευκρινιστούν για την περάτωση της ανάλυσης. Εξηγείται το γεωπολιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο εντάσσεται η περιοχή μελέτης. Ακολουθεί μία συνοπτική γεωγραφική παρουσίαση της Σομαλίας με χρήση χαρτών και ποσοτικών στοιχείων, ενώ παρουσιάζονται και οι ευρύτερες πολιτικές των ισχυρών κρατών στην Ανατολική Αφρική. Στο κύριο μέρος της ανάλυσης παρουσιάζεται το χρονικό του εμφυλίου πολέμου στη Σομαλία (εμπλεκόμενοι, αίτια και επιπτώσεις). Το τελευταίο κεφάλαιο περιέχει τα συμπεράσματα και τους προβληματισμούς για την περιοχή.