Καθημερινές μετακινήσεις και κοινωνικός αποκλεισμός εξαιτίας του νέου συγκοινωνιακού χάρτη της χώρας: η περίπτωση του Δήμου Δομοκού - Ζησοπούλου, Ευαγγελία (2023)
Οι μεταβολές οι οποίες καταγράφονται στις συνήθειες που αφορούν στη φυσική κινητικότητα των ανθρώπων βρίσκονται στο επίκεντρο των μετασχηματισμών που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη ζωή. Η περιοχή του Δήμου Δομοκού, η οποία συνιστά περίπτωση μελέτης για την παρούσα εργασία δεν αποτελεί εξαίρεση για τη συγκεκριμένη τάση. Ωστόσο, οι εν λόγω μεταβολές δεν επηρεάζουν το σύνολο των ανθρώπων μιας συγκεκριμένης περιοχής, με τον ίδιο τρόπο, καθώς διαφορετικοί παράγοντες υπεισέρχονται προς αξιολόγηση. Η αντίληψη που αφορά στη σύνδεση, η οποία υφίσταται ανάμεσα στη χωρική κινητικότητα και στον κοινωνικό αποκλεισμό τείνει να αποτελεί ένα δημοφιλές αντικείμενο έρευνας και πολιτικής, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανά χείρας εργασία βασίζεται στον τρόπο βάσει του οποίου ο κοινωνικός αποκλεισμός αλληλεπιδρά με τα πρότυπα της καθημερινής κινητικότητας στο Δήμο Δομοκού. Προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος και ο βαθμός αλληλεπίδρασης μεταξύ των καθημερινών μετακινήσεων των πολιτών και του κοινωνικού αποκλεισμού, θα εξεταστούν διαφορετικές πτυχές της κοινωνικής ζωής των κατοίκων του δήμου, οι οποίες δύναται να λειτουργήσουν ως σταθερές για την ανίχνευση του κοινωνικού αποκλεισμού στην καθημερινή πρακτική. Η εργασία εστιάζει σε εμπόδια που συνδέονται με την κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων και το ρόλο που διαδραματίζει η πρόσβαση στα διάφορα μέσα μεταφοράς για τη συγκεκριμένη κοινωνία. Για τις ανάγκες της εργασίας μελετήθηκαν διεθνή ερευνητικά δεδομένα και πραγματοποιήθηκε ποιοτική και ποσοτική έρευνα μέσω συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων που απαντήθηκαν από συμμετέχοντες, ηλικίας άνω των 18 ετών.