Δείκτες κοινωνικό-οικονομικής ανάπτυξης για επιλεγμένες χώρες της Ευρώπης: είναι οι “PIGS” όντως οι ουραγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης; - Κουτρουμπή, Ευστρατία (2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στη διερεύνηση της περίπτωσης των χωρών PIIGS και στο πως η κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση επηρεάζει συνολικά την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για βιβλιογραφική ανασκόπηση του θέματος, καθώς έχουν διεξαχθεί ακριβής μετρήσεις και εκτενής αναφορές από πολλούς ερευνητές, και δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διερευνηθεί το θέμα με διαφορετικό τρόπο στα πλαίσια μιας διπλωματικής εργασίας. Από την οικονομική κρίση του 2008 , διεθνείς οργανισμοί πολλών χωρών έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες σχετικά με την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση προκειμένου να προσαρμοστούν οι χώρες στα νέα οικονομικά δεδομένα. Η παρούσα εργασία ασχολείται κυρίως με τους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης και φτώχειας καθώς και με τα οικονομικά μοντέλα που προβάλλονται στην Ευρώπη και με τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την κατάσταση των PIIGS σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.