Μυθολογικοί κατακλυσμοί και ωκεανογραφικές μαρτυρίες - Τσότσου, Ειρήνη (2023)
Η παρούσα εργασία παραγματεύεται τους κατακλυσμούς που ανάγονται στην ελληνική μυθολογία και ιστορία. Γίνεται μία παρουσίαση των αρχαίων πηγών/κειμένων για κάθε έναν από τους κατακλυσμούς. Οι κατακλυσμοί που παρουσιάζονται είναι οι εξής τρεις: του Ωγύγου, του Δευκαλίωνος και του Δαρδάνου. Έπειτα αναφέρονται ωκεανογραφικά ή και γεωλογικά στοιχεία για τις περιοχές δράσης των κατακλυσμών, παλαιοωκεανογραφικά στοιχεία και κάποια αρχαιολογικά ευρύματα για περεταίρω στοιχειοθέτηση όπου υπάρχουν. Επίσης παρουσιάζονται κάποιες πιθανές ημερομηνίες χρονολόγισης των κατακλυσμών με βάσει τα αρχαία κείμενα και τις ωκεανογραφικές μελέτες.