Ολοκληρωμένη διαχείριση προς την βιώσιμη ανάπτυξη της νήσου Ζακύνθου με την χρήση του πρωτοκόλλου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) - Δημητρόπουλος-Ελέζης, Παναγιώτης-Νικόλαος (2023)
Στην σημερινή εποχή το περιβάλλον παρέχει έναν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ανθρώπινης κοινωνίας και οικονομίας. Από την αρχαιότητα ακόμα με βάση τις δυνατότητες που δινόταν στον άνθρωπο από το γύρω περιβάλλον του, αναπτυσσόταν ανάλογα και ο πολιτισμός του. Ωστόσο η συνεχής ανάπτυξη του ανθρώπου υποβαθμίζει βήμα-βήμα το περιβάλλον και στο τέλος οι επιπτώσεις που υπέστη το περιβάλλον γυρνούν πίσω στον ίδιο. Ειδικότερα τις τελευταίες δεκαετίες η συνεχόμενη ανάπτυξη και παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών έχουν υποβαθμίσει τις περιβαλλοντικές συνθήκες περισσότερο από ποτέ. Για αυτόν τον λόγο, μία καλύτερη προσέγγιση που θα μπορούσε να παρθεί για την αρμονική ανάπτυξη του ανθρώπου ως κοινωνία και του περιβάλλοντος, είναι αυτή της Βιώσιμης ανάπτυξης.