Αξιολόγηση σχέσης μεταξύ τεχνητού φωτός και αστικών ηχοτοπίων - Καλανδροπούλου, Μαρίνα (2023)
Η βιοποικιλότητα είναι αναγκαία για τη διατήρηση της ζωής και η παρακολούθησή της αποτελεί πρακτική ζωτικής σημασίας. Εξαρτόμαστε από τον πλανήτη για τρόφιμα, ενέργεια, πρώτες ύλες, νερό και αέρα, τα οποία είναι στοιχεία που καθιστούν δυνατή τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε και αποτελούν κινητήρια δύναμη των οικονομιών μας. Οι περιβαλλοντικές πιέσεις σε πολλά φυσικά συστήματα, όπως είναι τα αυξημένα επίπεδα θορύβου και φωτός, αυξάνονται οδηγώντας τα σε μια λιγότερο αποτελεσματική λειτουργία ή ακόμη και στο χείλος της κατάρρευσης. Η απώλεια βιοποικιλότητας, όπως την αποκαλούμε, αποτελεί κοινό συμβάν πια. Σκοπός της παρούσας εργασίας, αποτελεί η συσχέτιση ανάμεσα στα επίπεδα ηχηρότητας και στα επίπεδα φωτός. Περιοχή μελέτης αποτελούν το πάρκο Αγίας Ειρήνης και το πάρκο Καραπαναγιώτη τα οποία βρίσκονται στο νησί της Λέσβου και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη. Βασικό εργαλείο για την εκπόνηση της παρούσας έρευνας αποτελούν οι ηχογραφήσεις και η εφαρμογή φωτόμετρου. Η περαιτέρω ανάλυση τους πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του λογισμικού R Statistics. Παράλληλα δημιουργήθηκαν χάρτες θορύβου και χάρτες φωτός με τη βοήθεια του λογισμικού CadnaA και QGiS αντίστοιχα. Τέλος, με τη βοήθεια του λογισμικού SPSS πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση και συσχετίσεις μεταξύ των επιπέδων φωτός και ήχου ενισχύοντας την υπόθεση πως οι περιοχές με αυξημένη φωτορύπανση έχουν αυξημένα επίπεδα φωτός.