Μελέτη της ανάπτυξης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) στην Ελλάδα και της επίδρασης τους στο διαδίκτυο των αντικειμένων - Τσουματίδης, Δημήτριος (2023)
Είναι αδιαμφησβήτητο ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στα σπάργανα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της ψηφιακής. Όπως όλες οι βιομηχανικές επαναστάσεις που βίωσε ο άνθρωπος στο παρελθόν, είχαν μια κινητήρια δύναμη, ένα μέσο μετάδοσης που κατέστησαν εφικτή την άνθηση τους, έτσι και τώρα, το διαδίκτυο και οι νέες τεχνικές επικοινωνιών προσφέρουν έφορο έδαφος που θα οδηγήσουν σε μια νέα εποχή αλλαγών και εξέλιξης. Η Ευριζονικότητα Κινητής Τηλεφωνίας, η διασύνδεση του Διαδίκτυο των Αντικειμένων και μια πληθώρα νέων τεχνολογιών που είναι εφικτό να υλοποιηθούν χάρη στα προηγούμενα, οδηγούν τον άνθρωπο σε ένα μέλλον που θα φάνταζε ουτοπικό και γραφικό. Είναι όμως μια πραγματικότητα που χάρη στην επιστήμη, είναι πιο κοντά από ποτέ η πραγματοποίηση της. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητη μια προϋπόθεση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην οικονομία, στην βιομηχανία, στην ιδιά την καθημερινότητα του ανθρώπου. Η επικείμενες αλλαγές που θα έρθουν με τον εν λόγω μετασχηματισμό, αφορούν μια νέα εποχή υπηρεσιών, εφαρμογών και υποδομών όπου πρόκειται να αλλάξουν τον τρόπο που εργαζόμαστε και ζούμε. Στην υλοποίηση αυτού του ψηφιακού μετασχηματισμού, υπάρχουν δυο πρωταγωνιστές, το Δίκτυο Τηλεπικοινωνίων 5G και το Διαδίκτυο των Αντικειμένων. Δυο συγκοινωνούντα δοχεία όπου μέλλουν να ταράξουν τα νερά της καθημερινότητας μας. Παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, εξελίσσονται και οι ασύρματες επικοινωνίες, με πολύπλευρες πτυχές, καλύπτοντας όλο ένα και περισσότερες ανάγκες. Η κινητή τηλεφωνία μέλλει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των ασυρμάτων επικοινωνιών, με τα νέα, βελτιωμένα συστήματα ευρυζωνικής επικοινωνίας, παρέχοντας καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στους χρήστες, οι οποίοι καθημερινά αυξάνονται. Είναι πια δεδομένο ότι το ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο αυξάνεται συνεχώς, καθώς και το ποσοστό των χρηστών έξυπνων τεχνολογικών συσκευών είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Καταλυτικός παράγοντας αυτού το γεγονότος είναι η ταχύτατη εξέλιξη των κινητών τηλέφωνων και των έξυπνων συσκευών, οι οποίες εξυπηρετούν ανάγκες του ανθρώπου σε μεγαλύτερο βαθμό από πριν. Το κόστος απόκτησης , έχει μειωθεί, η χρήση τους έγινε απλούστερη, η ποιότητα εικόνας, ήχου και γενικά πολυμεσικής πληροφορίας είναι πλουσιότερη από ποτέ. Όμοια, καθώς αυξάνονται οι χρήστες έξυπνων συσκευών και εξοπλισμού που ανήκει στην κατηγορία Internet of Things, για παρομοίους λογούς που αναφέρθηκαν πριν, οι πάροχοι τηλεπικοινωνίων προβαίνουν στην τακτική αναβάθμιση των δικτύων κινητής και σταθερής τηλεπικοινωνίας, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν τις μεγάλες ανάγκες που συνεχώς δημιουργούνται. Η τεχνολογία του 5G, είναι το στάδιο της τεχνολογικής ανάπτυξης που καθιστά εφικτό τον μετασχηματισμό και την ψηφιοποίηση της κοινωνίας μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθώς οι ανάγκες αυξάνονται, η ζήτηση πολλαπλασιάζεται. Ήταν επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί ένα δίκτυο τηλεπικοινωνίων, τέτοιου βεληνεκούς, σχεδιασμένο ώστε να καλύψει τον συνεχώς αυξανόμενο και πολυπλοκότερο όγκο απαιτήσεων των χρηστών, είτε αφορά άνθρωπο είτε μηχανή. Με γνώμονα τα παραπάνω, καθίσταται απαραίτητη η εξέλιξη και εγκαθίδρυση των δικτυών 5G στην κοινωνία μας, ως το πλέον κατάλληλο μέσο μετάδοσης πληροφορίας, θέτοντας νέες βάσεις στις ήδη υπάρχουσες δομές επικοινωνιών. Από το 2016 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, ακαδημαϊκοί φορείς, επιστημονικά εργαστήρια, παγκοσμίου βεληνεκούς επιχειρήσεις τηλεπικοινωνίων και μη, τόσο σε Ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, ασχολούνται με την υλοποίηση και εφαρμογή του δικτύου 5G έτσι ώστε να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Καθώς το Internet of Things εισχωρεί συνεχώς στην καθημερινότητα του ανθρώπου, κερδίζοντας έδαφος στην χρήση του καταναλωτή αλλά και των επιχειρήσεων, γίνεται αντιληπτή η αλληλεπίδραση που θα έχει η τεχνολογία αυτή με το 5G ως κινητήριο δύναμη για την μετάδοση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Τα μοντέλα εφαρμογής και υλοποίησης του 5G δικτύου ποικίλουν ανά χώρα, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες, κοινωνικές προτεραιότητες και οραματισμό ανάπτυξης που έχουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει προτεραιότητα στον τομέα αυτό, βεβαιώνοντας πως η υλοποίηση του είναι μονόδρομος για την επίτευξη των τεχνολογικών στόχων του μέλλοντος. Η Ελλάδα ενστερνίζεται ήδη την ιδέα αυτή και κινείται με ρυθμούς γοργούς προς την διάδοση του δικτύου αυτού, καθώς θα αποτελέσει οικονομική, κοινωνική ανάπτυξη στο κράτος.