Η συνεισφορά του Πυθαγόρα στην επιστήμη - Κουτσοκώστα, Ελένη; Καβάλου, Ελευθερία (2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να διερευνήσει τη ζωή, τη φιλοσοφία και την προσφορά του Πυθαγόρα του Σάμιου στην επιστήμη μέχρι και σήμερα. Ο Πυθαγόρας ήταν φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής. Σήμερα είναι γνωστός για το Πυθαγόρειο Θεώρημα, όμως αποτέλεσε μία πολυσχιδή προσωπικότητα και η προσφορά του αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο όλης της μετέπειτα πνευματικής δραστηριότητας της Ελλάδας και ολόκληρης της Δύσης. Σε αυτήν την εργασία θα γίνει προσπάθεια για την ανίχνευση του βίου του Πυθαγόρα, της εκπαίδευσης που έλαβε αλλά και της ευρύτερης φιλοσοφίας του τρόπου ζωής του, που οδήγησε στην ίδρυση της περίφημης Πυθαγόρειας Σχολής, με σκοπό να φωτιστούν πτυχές της ζωής του πέρα από την ενασχόληση με τα μαθηματικά, κάτι που έχει αρχίσει να απασχολεί τους μελετητές μόνο τις τελευταίες δεκαετίες. Έπειτα θα εξεταστεί η συνεισφορά του Πυθαγόρα σε ποικίλους τομείς του επιστητού. Συγκεκριμένα θα αναλυθεί η συνεισφορά του στα μαθηματικά, με την ανακάλυψη των άρρητων αριθμών, τον απειροστικό και διαφορικό λογισμό, την πυθαγόρεια άλγεβρα. Στη γεωμετρία, με το πυθαγόρειο θεώρημα και γενικότερα τον ρόλο του γεωμετρικού σχήματος, στη μουσική, με την ανακάλυψη του μουσικού διαστήματος και τη θεωρία της αρμονίας των σφαιρών και στην αστρονομία με το ιδιαίτερο πυθαγόρειο αστρονομικό μοντέλο του σύμπαντος. Τέλος, είναι γνωστό ότι φιλόσοφοι ήδη από την αρχαιότητα έχουν εντοπίσει μία διαλεκτική σχέση μεταξύ των μαθηματικών και της φιλοσοφίας. Ο Πυθαγόρας έδινε φιλοσοφική προέκταση σε όλες τις θεωρίες και ανακαλύψεις του. Η φιλοσοφία διαπερνούσε οριζόντια τον τρόπο ζωής τον Πυθαγορείων και καθόριζε τη δράση τους. Γι’ αυτό κρίνεται σκόπιμο να επιχειρηθεί μία ευρύτερη σύνδεση της επιστήμης των μαθηματικών με τη φιλοσοφία στο τελευταίο κεφάλαιο. Θα γίνει αναφορά στο έργο των Προσωκρατικών φιλοσόφων, αλλά και στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη, των οποίων η σχέση με τα μαθηματικά άνοιξε τον δρόμο για τη φιλοσοφία τους και η φιλοσοφία τους ήταν δομημένη με μαθηματικούς όρους. Θα αναφερθούν επίσης οι σύγχρονες αντιλήψεις γύρω από τη φιλοσοφία των μαθηματικών. Έπειτα θα παρατεθούν τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει η εργασία.