Επισκόπηση μεθόδων προστασίας από επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής - Κοντογεωργόπουλος, Κωνσταντίνος (2023)
Τα τελευταία χρόνια με την ολοένα και περισσότερο έντονη χρήση κοινωνικών δικτύων και υπολογιστών καθώς και την εργασία εξ αποστάσεως ειδικά σε περιόδους καραντίνας λόγω του Covid-19, οι επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής είναι ένα αυξανόμενο φαινόμενο. Οι επιθέσεις αυτές είναι οι πιο συχνές, μιας και ανεξάρτητα από το πόσο προφυλαγμένο είναι ένα πληροφοριακό σύστημα από επιθέσεις σε επίπεδο ασφάλειας συστήματος, ο πιο αδύναμος κρίκος είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Στην συγκεκριμένη διπλωματική εργασία θα ασχοληθούμε με τις πιο συχνές επιθέσεις της κοινωνικής μηχανικής και θα τις ταξινομήσουμε με βάση διάφορα κριτήρια. Ακόμα θα παραθέσουμε τρόπους προστασίας και μετρίασης τέτοιων επιθέσεων καθώς και εργαλεία προστασίας από αυτές που χρησιμοποιούνται ευρέως από οργανισμούς