Digital transformation in the airline industry: case study of Aegean Airlines digitalm products - Zacharaki, Maria Polyxeni; Ζαχαράκη, Μαρία Πολυξένη (2023)
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά το σύνολο των νέων τεχνολογιών, που υιοθετούνται απο έναν οργανισμό, με στόχο να βελτιώσουν την εσωτερική τους λειτουργία και να ικανοποιήσουν τις συνεχόμενα μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών, των συνεργατών και του προσωπικού τους. Τα τελευταία χρόνια, η ψηφιοποίηση αποτελεί το φάρο της αεροπορικής βιομηχανίας για τη δημιουργία νέων στρατηγικών που οδηγούν στη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας του επιβατικού κοινού. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτό, εισάγοντας νέα ψηφιακά εργαλεία για την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους και νέα ψηφιακά προϊόντα για την ικανοποίηση των συνεχώς μεταβαλλόμενων αναγκών των πελατών τους. Η Aegean Airlines πρωτοστατεί στο ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, διεξήχθη έρευνα, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση και τη διερεύνηση των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρονται σήμερα. Ως αποτέλεσμα της ερευνητικής μεθοδολογίας, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση προκειμένου να εκτιμηθούν οι τομείς που εστιάζει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, να εξεταστούν οι προοπτικές των ήδη εφαρμοζόμενων ψηφιακών στρατηγικών στον κλάδο των εμπορικών αερομεταφορών και, τέλος, να παρασχεθεί ένα σύνολο προτάσεων των μελλοντικών κατευθύνσεων, αναφορικά με τις βέλτιστες πρακτικές.