Αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού στον ελληνικό δημόσιο τομέα: αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην διοίκηση και αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα - Αλεξανδρή, Γεωργία (2023)
Τις τελευταίες δεκαετίες ο Ελληνικός Δημόσιος Τομέας φαίνεται να υπολειτουργεί και να παρακμάζει, καθοδηγούμενος από συνεχής διοικητικές μεταρρυθμίσεις και αναδιοργανώσεις, που ενώ αποσκοπούν στην αποδοτικότερη και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του, δυστυχώς καλλιεργούν ένα εξολοκλήρου ανασφαλές περιβάλλον, τόσο για τους υπηρετούντες σε αυτόν, όσο και για τους συναλλασσόμενους του, τους πολίτες. Την ίδια στιγμή οι απαιτήσεις των πολιτών από το Κράτος και τους οργανισμούς του, αυξάνονται συνεχώς, τόσο για παροχές, όσο και για ποιοτικές υπηρεσίες, ενώ οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι μειώνονται όλο και περισσότερο. Οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν ένα συνεχές ανταγωνιστικό περιβάλλον μεταξύ των Κρατών, τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε όλα, αλλά πολύ περισσότερο στην λειτουργικότητα τους και στη διαφάνεια των παρεχόμενων υπηρεσιών-αγαθών τους. Υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες η χρήση νέων τεχνολογιών, με πρότυπα νέα επιχειρηματικά μοντέλα του ιδιωτικού τομέα, που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν αναλόγως και στον δημόσιο τομέα για αποτελεσματικότερες, αποδοτικότερες και ανταγωνιστικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, είναι απαραίτητη. Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Δημόσια Διοίκηση) με τα νέα μέσα που διαθέτει (πληροφοριακά συστήματα και καινοτόμες εφαρμογές), καταλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να λύσει σοβαρά διοικητικά και λειτουργικά ζητήματα. Μέσα στις πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες διοικητικές μεταρρυθμίσεις, ως φλέγον ζήτημα του Κράτους αλλά και της Πολιτείας, περιλαμβάνεται και η Αξιολόγηση του Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημόσιου Τομέα, μιας και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεργούν στην ορθή ή στρεβλή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Η παρούσα μελέτη αφορά, αφενός μία προσπάθεια ανάλυσης, εκτίμησης και σύγκρισης, των μέχρι τώρα πρακτικών και μεθόδων αξιολόγησης των Δημόσιων Λειτουργών του Ελληνικού Δημόσιου Τομέα, με τις νέες τάσεις στην αξιολόγηση ΑΔ, και ειδικότερα την μελέτη νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) και ειδικότερα στην Αξιολογητική διαδικασία, και να καταστούν εύχρηστες, βιώσιμες και λειτουργικές στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, υπηρετώντας πάντα το όραμα ενός αποτελεσματικότερου και αποδοτικότερου Δημόσιου Τομέα.