Μελέτη αντιστάθμισης των γραμμικών και μη γραμμικών φαινομένων σε οπτικά συστήματα επικοινωνίας, με χρήση νευρωνικών δικτύων - Μπρούμπα, Μαρία (2023)
Με την εκτενή χρήση του διαδικτύου και των ασύρματων δικτύων, οι οπτικές επικοινωνίες αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της επικοινωνίας στην σημερινή εποχή. Ωστόσο ο μεγάλος όγκος δεδομένων και οι συνεχόμενες απαιτήσεις για υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης, περιορίζουν το εύρος ζώνης προκαλώντας μια επικείμενη έκρηξη χωρητικότητας. Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την χωρητικότητα και την ποιότητα του σήματος είναι τα γραμμικά και μη γραμμικά φαινόμενα που αναπτύσσονται κατά την μετάδοση. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια ανάλυση αυτών των φαινομένων και παρουσιάζονται μερικές τεχνικές για την αντιμετώπισή τους. Αρχικά περιγράφεται ένα βασικό οπτικό σύστημα επικοινωνίας. Αναλύονται τα υποσυστήματά του και ο τρόπος λειτουργίας του και γίνεται μια αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις των οπτικών επικοινωνιών. Έπειτα αναλύονται όλα τα φαινόμενα που αναπτύσσονται κατά την μετάδοση και περιορίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη των οπτικών συστημάτων. Για την καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων παρουσιάζονται αποτελέσματα και εκδίδονται συμπεράσματα μέσα από μια οπτική ζεύξη που έχει δημιουργηθεί σε κώδικα Matlab.Tέλος παρατίθενται ι πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση των φαινομένων με εστίαση στην χρήση νευρωνικών δικτύων μνήμης και εκδίδονται βασικά συμπεράσματα για μια μελλοντική χρήση τους.