Η επίδραση του ESG στην χρηματοοικονομική επίδοση των επιχειρήσεων - Τσέργα, Σταυρούλα (2023)
Η εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών και στρατηγικών που να συνάδουν με την εν γένει απαίτηση για βιωσιμότητα και περιβαλλοντική λογοδοσία αποτελούν ένα κρίσιμο στοιχείο για τις επιχειρήσεις σήμερα. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις πρακτικές δεν έχουν στόχο την βελτίωση των οικονομικών στοιχείων ή της αποδοτικότητας τους αλλά συνδέονται περισσότερο με το υφιστάμενο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Παρόλα αυτά, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προστασία του περιβάλλοντος που πλέον τίθενται ως κυρίαρχοι στόχοι, καθιστούν αντίστοιχες πρακτικές ως μονόδρομο. Η σύνδεση τόσο όσον αφορά στο είδος της συσχέτισης όσο και στο βαθμό αυτής ωστόσο των οικονομικών πεπραγμένων των επιχειρήσεων και των κριτηρίων αξιολόγησης με την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών που να συνάδουν με την αειφορία, βάση των κριτηρίων ESG, αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο έρευνας τα τελευταία χρόνια. Η παρούσα εργασία επιχειρεί να εξετάσει αυτή τη σχέση, με την μελέτη δευτερογενών δεδομένων και την εξέταση του αποτελέσματος της ανάλυσης αυτών για εταιρίες που έχουν υψηλή βαθμολογία ESG σε σχέση με αντίστοιχες που δεν έχουν τόσο υψηλή βαθμολογία.