Απόψεις γονέων για τη συμβολή της εκπαίδευσης ενηλίκων στη βελτίωση της κοινωνίας - Μυλωνάκη, Ευαγγελία (2023)
Από την αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης, ο δημιουργικός ανθρώπινος νους έχει συμβάλλει στη συνεχή εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ωστόσο, οι ρυθμοί αυτής της εξέλιξης φαίνεται ότι ολοένα αυξάνονται, ενώ οι απαιτήσεις του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης στη σύγχρονη εποχή, έχουν καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Ως εκ τούτου, μαζί με την ραγδαία ανάπτυξη της γνώσης και της τεχνολογίας, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να μπορούν να ακολουθούν την εποχή τους και να είναι αυτάρκεις στη σύγχρονη κοινωνία όπου ζουν. Έτσι, φαίνεται η σπουδαιότητα και η σημασία τόσο της δια βίου μάθησης, όσο και της εκπαίδευσης ενηλίκων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Maria Montessori (2007) «Η παιδική ηλικία αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο στη ζωή του ενήλικα, καθώς αυτός διαμορφώνεται στα πρώτα χρόνια της ζωής του». Ωστόσο, όπως ακόμα υποστηρίζει, κάθε παιδί έχει ένα δικό του εσωτερικό σχέδιο ανάπτυξης, αλλά χρειάζεται υλικά μέσα, καθοδήγηση και προ πάντων κατανόηση, προκειμένου να εκπληρωθεί ως ελεύθερος και αυτόνομος άνθρωπος. Ο ενήλικας είναι λοιπόν εκείνος που παρέχει αυτές τις ανάγκες στο παιδί και με τον τρόπο του προετοιμάζει τις επόμενες γενιές ενηλίκων. Σύμφωνα με τη σπουδαία Παιδαγωγό, τα ερεθίσματα που δέχεται ένα παιδί, τόσο από τον σημαντικό για αυτό ενήλικα, όσο και από το ευρύτερο περιβάλλον του, δεν αποθηκεύονται απλά στη μνήμη του, αλλά εσωτερικεύονται και αποτελούν κομμάτι του εαυτού του. Παράλληλα, στη σημερινή εποχή υπάρχει έντονος προβληματισμός για όλα τα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα (π.χ. πόλεμος, καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιβαλλοντική κρίση, κλπ). Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά είναι ανθρώπινα έργα και αναζητώντας λύσεις με σκοπό τη βελτίωση της κοινωνίας και επιδιώκοντας τον κοινωνικό μετασχηματισμό προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης και της βιωσιμότητας, δεν μπορεί να αγνοηθεί η ευθύνη του ανθρώπινου παράγοντα. Η διαμόρφωση κριτικά σκεπτόμενων, υπεύθυνων και ελεύθερων πολιτών είναι το έργο της εκπαίδευσης και δεν μπορεί να είναι επιτυχημένο, όσο εξακολουθούν να ανακυκλώνονται επιφανειακές μέθοδοι και πρακτικές διαπαιδαγώγησης. Στο όραμα της δημιουργίας ενός ειρηνικού κόσμου σε όλα τα επίπεδα, η Maria Montessori έγραψε για μία παιδαγωγική για την ειρήνη, όπου χαρακτηριστικά αναφέρει «Η εγκαθίδρυση της ειρήνης είναι έργο της εκπαίδευσης. Το μόνο που μπορεί να κάνει η πολιτική είναι να μας κρατήσει μακριά από τον πόλεμο» (Montessori, 1998).