Υπερκατανάλωση και στερεά απόβλητα: γνώσεις και απόψεις εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ρόδου - Καλιάρα, Ιωάννα (2023)
Το ζήτημα των στερεών αποβλήτων και η κρισιμότητα της διαχείρισής τους έχει γιγαντωθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της υπερκατανάλωσης και του υπερπληθυσμού. Η υπερκατανάλωση οδηγεί στη μεγιστοποίηση της παραγωγής και της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και πολλές φορές συγχέεται η ανάπτυξη με τη στρεβλή κατάσταση που δημιουργεί η υπερκατανάλωση. Στις κυριότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μη βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης συμπεριλαμβάνεται και η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται κυρίως από την καύση των ορυκτών όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τη δημιουργία της ενέργειας που τροφοδοτεί την οικονομική δραστηριότητα. Ο όγκος των στερεών αποβλήτων έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό εξαιτίας των ανθρώπινων επιλογών. Τα απορρίμματα που πετιούνται είναι πανταχού παρόντα με τη μορφή σωρών που σαπίζουν, παράγουν δυσάρεστες οσμές, ρυπαίνουν και υποβαθμίζουν το τοπίο. Η εναπόθεση των στερεών αποβλήτων είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στις διαδικασίες διαχείρισής τους. Αυτοί οι χώροι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένοι και μακριά από κατοικημένες περιοχές, ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και ο άνθρωπος. Είναι άκρως αναγκαίο να είναι ειδικά διαμορφωμένοι και με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην διαφεύγουν οι ρυπογόνες ουσίες, συνήθως μέσα από τη στεγανοποίηση, και να επηρεάσουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Οι μέθοδοι διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι μείζονος σημασίας, καθώς έχουν σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματά τους. Επιλέγοντας την κατάλληλη μέθοδο είναι δυνατή η μείωση και η εξάλειψη των δυσμενών επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής. Η ανακύκλωση είναι μια φιλική προς το περιβάλλον πρακτική που συμβάλλει στη μείωση των απαιτήσεων διάθεσης των απορριμμάτων και προωθεί τον στόχο της βιωσιμότητας των πόρων. Παράλληλα, προστατεύει τους φυσικούς πόρους και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την εξόρυξη και την επεξεργασία των πρώτων υλών.