Μέτρα πρόληψης στη Ελλάδα κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας Covid-19, όπως παρουσιάζονται σε διαδικτυακά μιμίδια - Αμπλιανίτη, Ευσταθία (2023)
Είναι κοινά αποδεκτό ότι το διαδίκτυο έχει εισχωρήσει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Χρησιμοποιείται είτε ως εργαλείο δουλειάς, είτε μέσω εκπαίδευση είτε μέσω διασκέδασης. Σχεδόν όλοι το χρησιμοποιούμε ως μέσω επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τους γύρω μας. Ένα μέσω επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης είναι τα διαδικτυακά μιμίδια, μέσω των οποίων αναπαράγονται αστείες καταστάσεις που προέρχονται από την γνώμη και άποψη της πλειοψηφίας των χρηστών και των δεκτών αυτών. Η παρούσα διπλωματική, διερευνά το κατά πόσο τα διαδικτυακά μιμίδια που αναρτώνται σε διάφορες ιστοσελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις θεματικές ενότητες που προέβαλαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19. H μικτή έρευνα που πραγματοποιήθηκε τόσο ποιοτική όσο και ποσοτική παρουσίασε ενδιαφέροντα αποτελέσματα ως προς το χρονικό εύρος των περισσότερων αναρτήσεων αλλά και των θεματικών ενοτήτων αυτών. Από την έρευνα εξάχθηκαν πληθώρα αξιοσημείωτων αποτελεσμάτων με τα πιο σημαντικά να είναι ο Απρίλιος του 2021 ο πιο δημοφιλής μήνας ανάρτησης μιμιδίων ενώ η πιο δημοφιλής θεματική ενότητα να είναι αυτή που αφορούσε τα εμβόλια, τον εμβολιασμό και την διαμάχη εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων/ αντιεμβολιαστών. The internet has entered our daily lives for good now. It is used either as a work tool, or through education or through entertainment. Almost all of us use it as a means of communication and interaction with those around us. One means of communication and interaction is internet memes, through which funny situations are reproduced that come from the opinion and point of view of the majority of users and their receivers. This dissertation investigates whether the online memes posted on various social media websites are part of popular culture as well as the thematic sections they displayed during the Covid-19 pandemic. The mixed research carried out, both qualitative and quantitative, presented interesting results in terms of the time span of most of the posts and also of these thematic sections. From the survey, a number of notable results were extracted with the most important being April 2021 as the most popular month for posting memes while the most popular topic section was that of vaccines, vaccination and the vaccinated vs unvaccinated/anti-vaccination controversy.