Χρήση και σημασιολογία του φυλακτού στην αιγυπτιακή μαγεία - Σταθοπούλου, Ελένη-Χρυσοβαλάντη (2023)
Η παρούσα εργασία διαπραγματεύεται τα φυλακτά στην αρχαία Αίγυπτο και εξετάζει τον ρόλο τους στις εκφάνσεις του καθημερινού βίου των Αιγυπτίων. Παρουσιάζεται κατάλογος των σημαντικότερων φυλακτών και συζητείται ο ρόλος τους, περιγράφονται τα υλικά κατασκευής τους και οι συμβολισμοί των χρωμάτων με ταυτόχρονες παραπομπές, όπου είναι δυνατόν, στην Βίβλο των Νεκρών. Ακολούθως, αναπτύσσεται το πολιτισμικό και θρησκευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται η χρήση των φυλακτών. Παρουσιάζονται και αναλύονται οι γραπτές πηγές που έχουν διασωθεί σε πυραμίδες, σε στήλες και σε παπύρους. Τέλος, γίνεται σύντομη συζήτηση πάνω στο θέμα της επιρροής της Αιγύπτου στον Αιγιακό χώρο με παραδείγματα από την Κρήτη, την Ρόδο και την ηπειρωτική Ελλάδα από την προϊστορική περίοδο έως και τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους.