H ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία ως πλαίσιο υλοποίησης της ΚΕΠΑΑ στη Μεσόγειο - Πετρούσης, Ανδρέας (2023)
Η Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία αποτελεί τη σημαντικότερη Συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών στο κομμάτι της άμυνας και της ασφάλειας. H σπουδαιότητα της πηγάζει από τις θέσεις της ίδιας της Ε.Ε., η οποία σήμερα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις δύο αυτές νευραλγικές έννοιες, πρωτίστως για τα κράτη- μέλη της και δευτερευόντως για τη διεθνή κοινότητα. Επιπλέον η Ένωση αναγνωρίζει τη Μεσόγειο θάλασσα ως χώρο ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά της. Για αυτόν τον λόγο θεωρήθηκε σκόπιμη η μελέτη της Συμφωνίας, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να μεταφερθεί στην περιοχή της Μεσογείου. Στην παρούσα εργασία, υπάρχει η αρχική υπόθεση ότι η εν λόγω Συμφωνία μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα για την υλοποίηση της ΚΕΠΑΑ στη Μεσόγειο. Μέσα από μελέτης της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται μία αναφορά στην ιστορική διαδρομή της ΚΕΠΑΑ και πως αυτή προέκυψε μέσα από Συμφωνίες, Συμβάσεις και δράσεις. Στο δεύτερο μέρος γίνεται ανάλυση της Συμφωνίας κατά Άρθρο, σύγκρισή- ταύτισή της με όσα η Ε.Ε. πρεσβεύει καθώς και με τις θέσεις που έχει μέχρι σήμερα υιοθετήσει. Από τη σύγκριση επιβεβαιώνεται ο αρχικός ισχυρισμός ότι η Συμφωνία, παρόλο που αρχικά διαφαίνεται ως μία ακόμη διμερής συμφωνία, μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα για την εφαρμογή της ΚΕΠΑΑ στη Μεσόγειο. Επιπρόσθετα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να ενισχυθεί και ενσωματώνοντας και άλλα κράτη σε αυτήν, να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της ΚΕΠΑΑ.