Αρχαία ελληνική τραγωδία και σύγχρονη αμερικανική/ευρωπαϊκή λογοτεχνία: διακειμενικές αναγνώσεις - Μανωλά, Χρυσάνθη (2023)
Η περίοδος της αναγέννησης εγκαινίασε μια αναβίωση του αρχαιοελληνικού πνεύματος που τροφοδότησε το σύνολο των αιώνων που ακολούθησαν. Η τέχνη του θεάτρου και η επιστήμη της φιλοσοφίας, ως γνήσιες προεκτάσεις του νεωτεριστικού πνεύματος, επηρεάστηκαν βαθιά από την ελληνική τραγωδία. Από τον Αισχύλο στον Ευγένιο Ο ΄Νηλ, από τον Σοφοκλή στον Σαίρεν Κίρκεγκωρ και από τον Ευριπίδη στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τα κείμενα αποδεικνύουν ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που η καρδιά τους χτυπάει χάρη στην διακειμενική ανάγνωση τους και την ερμηνεία τους στη βάση της συγχρονίας και της διεπιστημονικότητας.