Η θέση της γυναίκας στον σύγχρονο αραβικό κόσμο - Δακούκη, Ελένη (2023)
Γυναίκες ανά τον κόσμο έχουν βιώσει και συνεχίζουν να βιώνουν καθημερινή καταπίεση και παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Πλέον, στον δυτικό κόσμο, η θέση της γυναίκας έχει γίνει ευμενέστερη, ενώ τα δικαιώματά της έχουν κατοχυρωθεί συνταγματικά. Εν αντιθέσει, στον αραβικό κόσμο, έναν κόσμο ο οποίος μοιάζει να βρίσκεται μόνιμα σε αναβρασμό λόγω των συνεχών συγκρούσεων και αναταράξεων, οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι υποτελείς στους άνδρες. Μία σημαντική παράμετρος που πρέπει να θέσουμε είναι η θρησκεία, συγκεκριμένα το Ισλάμ, κατά πόσο επηρεάζει και ενισχύει τις διακρίσεις που υφίσταται το γυναικείο φύλο. Ουσιαστικά, η θρησκεία εργαλειοποιείται και μέσω αυτής μπορεί η ανδροκρατούμενη και πατριαρχικά δομημένη κοινωνία να επιβληθεί στον γυναικείο πληθυσμό. Όμως, η θέση της γυναίκας δεν είναι η ίδια σε ολόκληρο των αραβικό κόσμο. Κάθε χώρα έχει τη δική της συγκεκριμένη ιδιομορφία, επομένως στα κοσμικά κράτη συνήθως η γυναίκα χαίρει περισσότερων ελευθεριών, ενώ σε ισλαμικές συντηρητικές κοινωνίες η καθημερινότητα των γυναικών είναι ζοφερή. Στην πλειοψηφία του αραβικού κόσμου, οι γυναίκες έχουν βιώσει βελτιώσεις στην καθημερινότητά τους, οι οποίες αν και μικρές, είναι πολύ σημαντικές. Παρ’ όλα αυτά για την επίτευξη της ισότητας ο δρόμος μοιάζει ακόμα μακρύς και δύσβατος. Ακόμη και στον δυτικό κόσμο, παρατηρούμε πως αν και η έμφυλη ισότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, πολλές φορές μένει μόνο στα χαρτιά. Επομένως, είναι η πατριαρχικά οργανωμένη κοινωνία αυτή που ενισχύει τις διακρίσεις και την ανισότητα σε βάρος των γυναικών. Ωστόσο, οι γυναικείες φωνές έχουν σπάσει τον τελευταίο αιώνα την σιωπή τους και δε θα σταματήσουν μέχρι τα δικαιώματά τους να διευρυνθούν και να εφαρμοστούν ουσιαστικά, και μέχρι να υπάρξει πραγματική ισότητα των φύλων.