Η παιδεία στην αρχαία Σπάρτη - Σωτηρίου, Παναγιώτα (2023)
Στην Σπάρτη, την εκπαίδευση των νέων, την αναλάμβανε η πολιτεία γι΄αυτό και δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο των Λακεδαιμονίων. Για τον λόγο αυτό, στο πρώτο κεφάλαιο θα γίνει μία ανασκόπηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στην Σπάρτη, προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητή η φιλοσοφία της σπαρτιατικής εκπαίδευσης. Θα δοθεί έμφαση σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα που άλλαξαν τον τρόπο διακυβέρνησης της πόλης και θα επισημανθούν οι ιδιαιτερότητες του πολιτικού καθεστώτος, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τον 8ο μέχρι και τον 4ο αιώνα π.Χ. Παράλληλα, θα γίνει αναφορά και στις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις της πόλης, αυτές των Περιοίκων και των Ειλώτων, διότι συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην διαμόρφωση και την διατήρηση του μεγαλείου της Σπάρτης για πολλούς αιώνες. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο που περιγράφεται στο πρώτο κεφάλαιο και σχετίζεται με την εκπαίδευση των νέων είναι οι θρησκευτικές τελετές των Σπαρτιατών και ο τρόπος λατρείας τους. Τελευταία αλλά επίσης σημαντική αναφορά γίνεται στην τέχνη της Αρχαία Σπάρτης. Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο ακολουθεί η περιγραφή της εκπαίδευσης των αγοριών και των κοριτσιών από την ημέρα που γεννιούνται μέχρι και τα τριάντα τους χρόνια, για τους άνδρες και μέχρι να παντρευτούν οι γυναίκες. Όσον αφορά τους άρρενες, εκτός από την αμιγώς στρατιωτική εκπαίδευση με τις δοκιμασίες και τις αθλητικές επιδείξεις, παρατίθενται ακόμη και η διδασκαλία του χορού και της μουσικής, καθώς και η εκμάθηση του «λακωνικού» τρόπου σκέψης και έκφρασης. Επιπρόσθετα, μετά την αναφορά για την αγωγή των κοριτσιών, διασαφηνίζεται συνολικά ο ρόλος τους στην κοινωνία της Σπάρτης και η συμβολή τους σε αυτή. Τέλος στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στο ζήτημα της παιδεραστίας, το οποίο ακόμη και αν μας προκαλεί αμηχανία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την εκπαίδευση των νέων στην Λακεδαιμονίων πολιτεία, καθώς και σε άλλες ελληνικές πόλεις.