Το κοινωνικό «σχετίζεσθαι» μέσω του θεάτρου του καταπιεσμένου στην προσχολική εκπαίδευση - Κορρέ, Μαρία (2023)
Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται η προσπάθεια αξιοποίησης του Θεάτρου του Καταπιεσμένου του Augusto Boal στην Προσχολική Εκπαίδευση ως προς την ενδυνάμωση και την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων των νηπίων, μέσω της βιβλιογραφικής επισκόπησης και της ποιοτικής μεθοδολογικής προσέγγισης. Ειδικότερα διερευνώνται μέσω των στάσεων και των αντιλήψεων του εκπαιδευτικού προσωπικού των Νηπιαγωγείων, οι διαστάσεις αξιοποίησης των πρακτικών του Θεάτρου του Καταπιεσμένου στο εκπαιδευτικό τους έργο, ως μέσο ενίσχυσης της κοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, της καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων και εντέλει του κοινωνικού «σχετίζεσθαι». Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν το Θέατρο του Καταπιεσμένου σε ένα πολυδιάστατο εργαλείο που με τις κατάλληλες προσαρμογές, διεγείρει τον στοχασμό, προσφέρει ένα νέο κοινωνικό λεξιλόγιο και ενεργοποιεί τη δράση σε ένα πλαίσιο κατανόησης λειτουργίας του κόσμου παρέχοντας τη δυνατότητα αλλαγής του και ενισχύoντας την υπέρβαση της σιωπής στον ασφαλή αυτό χώρο δοκιμής και απενοχοποίησης του λάθους. Όλες οι δεξιότητες που αναπτύσσονται κατά την εφαρμογή του Θ.τ.Κ. έχουν ως αποτέλεσμα τον μετασχηματισμό της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία δεν εμπεριέχει τη θεατρική πρακτική αλλά τελικά γίνεται η ίδια μια αισθητική μέθοδος που συγκεντρώνει γνωστικά και παιδαγωγικά στοιχεία. Παράλληλα, τα παιδιά ως πρωταγωνιστές αποκτούν την ευκαιρία να γίνουν ενεργοί κοινωνοί του πραγματικού κόσμου.