Η συμβολή της χρήσης του βιβλίου γνώσεων, αρχαίο θέατρο: ήρωες και ηρωίδες που έγιναν ποίηση, στη διδακτική της Αντιγόνης και της Ελένης (ηθικά διδάγματα) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - Λέκκας, Κωνσταντίνος (2023)
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στη συμβολή της χρήσης ενός βιβλίου γνώσεων,που αναφέρεται σε ήρωες και σε ηρωίδες του Αρχαίου Θεάτρου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα το βιβλίο περιέχει τις 2 τραγωδίες (Αντιγόνη-Ελένη) και τις 2 κωμωδίες (Λυσιστράτη-Ειρήνη),τις οποίες παρουσιάζει σε μια μορφή διασκευασμένης ιστορίας.Αφού αναλύσουμε τα κοινά ηθικά διδάγματα στην Αντιγόνη και Λυσιστράτη και στην Ελένη και Ειρήνη, σε δεύτερο επίπεδο θα δημιουργήσουμε ερωτηματολόγια σύμφωνα με τη θεωρία του John Dewey για τη σύνδεση των γνώσεων με τις εμπειρίες,τα οποία θα δοθούν σε μαθητές Γ Λυκείου και θα διεξαχθούν κάποια συμπεράσματα σχετικά με την πρόσληψη και κατανόηση των κοινών ηθικών διδαγμάτων των συγκεκριμένων έργων (τραγωδιών και κωμωδιών) από τους μαθητές. Το στατικό οπτικό υλικό (εικόνες) του βιβλίου καθώς και η σύνδεση των ηρώων με τη σημερινή εποχή διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διδακτική των έργων. Εκτός από την Εισαγωγή και τα Συμπεράσματα το κύριο μέρος της εργασίας αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι το θεωρητικό πλαίσιο,στο οποίο αναλύεται η θεωρία για τα παιδικά βιβλία γνώσεων (παιδική λογοτεχνία) και η θεωρία του John Dewey για τη σύνδεση της γνώσης και της εμπειρίας. Επίσης παρατίθενται γενικά στοιχεία για τον ορισμό της τραγωδίας και της κωμωδίας, και του σατυρικού δράματος,την προέλευσή τους, τη ζωή και το έργο του Αισχύλου,του Σοφοκλή,του Ευριπίδη και του Αριστοφάνη. Στο δεύτερο μέρος, θα αναλυθεί το ηθικό δίδαγμα για την έννοια της εξουσίας στην Αντιγόνη, όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο γνώσεων και θα παραθέσουμε τις ομοιότητες με το έργο Λυσιστράτη. Με τον ίδιο τρόπο θα αναλύσουμε και το ηθικό δίδαγμα για την έννοια του πολέμου στην Ελένη και στην Ειρήνη, όπως παρουσιάζονται στο βιβλίο.Τέλος στο δεύτερο κεφάλαιο του δεύτερου μέρους θα παραθέσουμε ερωτηματολόγια σύμφωνα με τη θεωρία του John Dewey με ερωτήσεις που θα απαντηθούν από μαθητές Γ Λυκείου,οι οποίες θα συνδυάζουν τα ηθικά διδάγματα από τα τέσσερα έργα,τα οποία υπάρχουν στο συγκεκριμένο παιδικό βιβλίο. Τέλος θα διεξαχθούν συμπεράσματα για το αν κατανόησαν οι μαθητές τα ηθικά διδάγματα που αφορούν τις έννοιες της εξουσίας και του πολέμου στα έργα.Το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την κατανόηση των ηθικών διδαγμάτων των συγκεκριμένων έργων,αν αναλογιστούμε τη σημασία των εννοιών της εξουσίας και του πολέμου που συνοδεύουν τον άνθρωπο στη ζωή του.