Δημόσιες συμβάσεις: από τον Ν. 4412/2016 έως τον Ν. 4782/2021: μελέτη περίπτωσης στην Περιφέρεια Κρήτης - Χαραλαμπάκη, Ευαγγελία (2023)
Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσουμε τις αλλαγές που επέφερε στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων η μετάβαση από τον Νόμο 4412/2016 στον Νόμο 4782/2021 μέσα από τον πρίσμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την μελέτη περίπτωσης των δημοσίων συμβάσεων στην περιοχή της Κρήτης και χωρίζεται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το ερευνητικό. Στο θεωρητικό μέρος, αποσαφηνίζονται οι βασικές έννοιες των δημοσίων συμβάσεων, οι αρχές που τις διέπουν, ο ρόλος τους, η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη, η ανταπόκριση τους κατά την περίοδο της πανδημίας, τα όρια, ο υπολογισμός της αξία τους, τα είδη των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων και η έννομη προστασία. Στο ερευνητικό μέρος, γίνεται συγκριτική ανάλυση των δεδομένων που παίρνουμε για τις δημόσιες συμβάσεις στην Κρήτη, μέσα από έγκυρες βάσεις. Συμπεραίνουμε, ότι μέσα από τις τροποποίησες του νέου νομοθετικού πλαισίου προωθείται η απλούστευση και η επιτάχυνση των διαδικασιών σύναψης των δημοσίων συμβάσεων σε όλο το φάσμα τους.