Οι επιδράσεις του προσφυγικού - μεταναστευτικού στον τουρισμό της Χίου - Αλμυρούδη, Ειρήνη (2023)
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν αντίξοες συνθήκες επιβίωσης, οικονομική εξαθλίωση, διώξεις κάθε φύσεως ή πολεμικές συρράξεις, εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους αναζητώντας μία καλύτερη ζωή. Άνθρωποι, γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας, έχουν αποβιβαστεί τα τελευταία χρόνια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και παραμένουν περιμένοντας τη λύτρωση. Η Ελληνική Πολιτεία, τόσο το κράτος όσο και οι ίδιοι οι πολίτες, τους έχουν παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, ώστε να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση. Οι κάτοικοι των νησιών, καλούμενοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα αλληλεγγύης, βιώνουν και εκείνοι δύσκολες συνθήκες. Τι τους επηρεάζει περισσότερο; Η ύπαρξη των προσφύγων – μεταναστών, η πανδημία, η οικονομική κρίση ή η ενεργειακή – οικονομική κρίση; Σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα εργασία προσπαθεί να περιγράψει αφενός, τις διάφορες μορφές κρίσης, το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα της μετανάστευσης καθώς και την τουριστική προσφορά του νησιού της Χίου, και αφετέρου, να εξετάσει αν υπάρχουν επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού και πόσο επηρεάζουν την τουριστική κίνηση. Για την υλοποίηση της έρευνας, επιλέξαμε τη μέθοδο απαντήσεων ερωτηματολογίων σε πενήντα τρεις (53) ντόπιους και τουρίστες, οι οποίοι επισκέφτηκαν το νησί της Χίου και σε δεκαπέντε (15) φορείς – επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2022. Τα παρεχόμενα αποτελέσματα μας επέτρεψαν να διαπιστώσουμε ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό επηρέασε λιγότερο από άλλες κρίσεις, όπως η οικονομική και η υγειονομική λόγω COVID-19.