Διαχειριστικός έλεγχος και πρότυπα - Βιλλιώτη, Γεωργία (2023)
Έχει γίνει κοινά αποδεκτό ότι η διαφθορά παρουσιάζει κινδύνους τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία. Η διαφθορά, η οποία έχει βαθιές ρίζες, βαθιά ριζωμένη διαφθορά παρεμποδίζει κάθε κίνηση και ελπίδα οικονομικής ευημερίας, επηρεάζει αρνητικά την κοινωνία, καθώς επίσης επιδρά και στο αίσθημα της δικαιοσύνης σε μία κοινωνία. Καθώς τα φαινόμενα διαφθοράς διαφέρουν μεταξύ τους όσο αφορά το είδος και την εμβέλεια τους, πρέπει να τα αντιμετωπίζουν σαν ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, όπου σε όλες τις διαστάσεις του έχει στο κέντρο του την διαφθορά του κράτους δικαίου, της σωστής διακυβέρνηση και διαχείριση των δημοσίων εσόδων και χρημάτων αλλά και την ανεπανόρθωτη ζημία στις αγορές. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση του συγκεκριμένου σημαντικού, σύνθετου και πολυδιάστατου φαινομένου, αρχικά με την παρουσίαση του εννοιολογικού προσδιορισμού του, αλλά και τις διάφορες κατηγορίες της διαφθοράς. Μέσα από την ανάλυσή του θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα σαφές νόημα για όλες τις επιδράσεις της διαφθοράς στην δημοσία διοίκηση παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα μας παροτρύνει να γίνει μια πιο αναλυτική παρουσίαση σε παγκόσμιο , ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό πλαίσιο, με ιδιαίτερη έμφαση στις συμβάσεις αλλά και στα εργαλεία και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται και μπορούν να εφαρμοστούν και στην ελληνική πραγματικότητα.