Στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα - Αδάμ, Γεώργιος (2023)
Η οργανωτική αποτελεσματικότητα γίνεται ολοένα και περισσότερο απαραίτητη, ιδιαίτερα στις αγορές που εμπεριέχουν μεγάλο ανταγωνισμό, καθώς υπόσχεται στην επιχείρηση την διατήρηση αυτής της ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια αγορά. Ουσιαστικά, μετρά πόσο επιτυχημένες είναι οι επιχειρήσεις στην επίτευξη των στόχων τους καθώς ένας αποτελεσματικό σύνολο λειτουργεί ομαλά και ορθά. Οι ανθρώπινοι πόροι είναι ζωτικής σημασίας, απαραίτητοι για να διατηρηθεί μία επιχείρηση, για αυτό πρέπει να τους διαχειρίζεται κανείς με προσοχή ώστε να μπορέσει να λάβει και την απαιτούμενη απόδοση τους. Για να επιτύχει μία επιχείρηση είναι απαραίτητο να επικεντρωθεί στους ανθρώπινους πόρους και να προσαρμόσει την στρατηγική της με γνώμονα εκείνους. Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού αναπτύσσεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες. Από τη μία μεριά, υπάρχουν επιχειρήσεις που θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη μίας αποτελεσματικής στρατηγικής διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων για να επιτευχθεί μία αποτελεσματική οργάνωση, καθώς η στρατηγική του ανθρώπινου δυναμικού επηρεάζει την συνολική λειτουργία της επιχείρησης εξαιτίας των αποφάσεων που λαμβάνει. Από την άλλη μεριά, ορισμένες επιχειρήσεις πιστεύουν ότι λειτουργούν αποτελεσματικά ήδη και η αξιοποίηση μιας στρατηγικής για την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί πολυτέλεια. Ουσιαστικά, αντιτίθενται στην ύπαρξη σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπινων πόρων και της δυναμικής φύσης των λειτουργιών τους. Ο στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι να περιγράψει τον ρόλο της στρατηγικής του ανθρώπινου δυναμικού στην αύξηση της αποτελεσματικότητας μιας επιχείρησης.