Εσωτερικός έλεγχος και εταιρική διακυβέρνηση - Χριστοφορίδου, Μαρία (2023)
Ο Εσωτερικός Έλεγχος και η Εταιρική Διακυβέρνηση είναι λειτουργίες που σχετίζονται άμεσα και καταλυτικά με το διοικητικό τμήμα και την λήψη αποφάσεων μίας οικονομικής μονάδας. Με τον όρο Εταιρική Διακυβέρνηση και Εσωτερικό Έλεγχο κάνουμε αναφορά, ουσιαστικά, σε ένα σύνολο, το οποίο διαμορφώνει τις σχέσεις μεταξύ βασικών στοιχείων της σύγχρονης επιχειρηματικής μονάδας. Η εφαρμογή νόμων, έδωσε το έναυσμα για μια νέα εποχή όπου θα υπήρχε μεγαλύτερη θωράκιση, όσον αφορά τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και τη διαφάνεια, για τα όσα μπορεί να συμβαίνουν στο παρασκήνιο μιας εταιρίας. Για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις εισάγεται υποχρεωτικός κανονισμός λειτουργίας για την εταιρική διακυβέρνηση, που κατ’ επέκταση οδηγεί στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου. Η παρούσα συγγραφή, αποτελεί Διπλωματική Εργασία που εκπονήθηκε στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για την εξασφάλιση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αρχικά αναφέρεται και αναλύεται η έννοια του εσωτερικού ελέγχου, στη συνέχεια η έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης, στο τρίτο μέρος περιγράφεται η σχέση των δύο αυτών εννοιών μαζί για μία οικονομική μονάδα και τέλος μελετώνται δύο ενδεικτικές περιπτώσεις απάτης και τη σχέση τους με τις δύο έννοιες που εξετάζονται, για την πιο εις βάθος κατανόηση των φαινομένων απάτης.