Δημοσιοποίηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) στη διεθνή ναυτιλία και η σχέση της με τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων - Μαρή, Αργυρώ (2023)
Η ναυτιλιακή βιομηχανία, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν υπάρχει καμία "αυτάρκης" χώρα που να μπορεί να παρέχει όλα τα απαιτούμενα προϊόντα. Εκεί έρχεται η ναυτιλιακή βιομηχανία που εξυπηρετεί και παραδίδει αγαθά, υπηρεσίες, φάρμακα, τεχνολογία. Έτσι, επηρεάζει τις κοινότητες, το περιβάλλον και το βιοτικό επίπεδο. Η δημοσιοποίηση εκθέσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) αποτελεί μέσο γνωστοποίησης των δραστηριοτήτων της στο ευρύ κοινό, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους μετόχους. Παρόλο που αυξάνεται, ο κλάδος της ναυτιλίας βρίσκεται μερικά βήματα πίσω σε σύγκριση με άλλους σύμφωνα με τη βιβλιογραφία. Ο πρώτος στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να περιγράψει την αξία της ναυτιλίας και να παρατεθεί η εννοιολογία της ΕΚΕ και η σχέση της με την Περιβαλλοντική Κοινωνική Διακυβέρνηση χρησιμοποιώντας την ορολογία σύμφωνα με ποιοτικά άρθρα αλλά και συγγράμματα που έχουν δημοσιευτεί. Ακολουθεί μία ανασκόπηση στην εφαρμογή, τα κίνητρα και τα εμπόδια της ναυτιλιακής βιομηχανίας όσον αφορά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τη στρατηγική τους για την ΕΚΕ. Το επόμενο μέρος αφορά μία ‘φωτογράφιση’ του επιπέδου υποβολής εκθέσεων ΕΚΕ στη ναυτιλιακή βιομηχανία, εξετάζοντας επιχειρήσεις εισηγμένες στο NYSE, NASDAQ, LSE, SSE και EURONEXT για το οικονομικό έτος 2020. Η δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων/πρακτικών ΕΚΕ διαχωρίζεται σε αυτές τις συνιστώσες: Περιβαλλοντική, Κοινωνική Ευθύνη, Επιχειρησιακή Ηθική και Κοινωνικές Πολιτικές, Θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού, Προσβασιμότητα σε Πληροφορίες από Ενδιαφερόμενα Μέρη, Οικονομικές επιδόσεις. Ο συνολικός δείκτης ΕΚΕ δημιουργήθηκε, με μια κλιμάκωση 0, 5 ή 10 σύμφωνα με την ύπαρξη-προσβασιμότητα, τη χρησιμότητα και την ποσότητα των παρεχόμενων πληροφοριών αποκλειστικά από τους επίσημους ιστοτόπους των ναυτιλιακών εταιρειών. Αποκτήθηκαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το είδος των βιώσιμων δραστηριοτήτων στις οποίες τείνουν να εστιάζουν οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Στην συνέχεια επιλέχθηκαν μεταβλητές βάση προηγούμενων βιβλιογραφικών πηγών για την ανάλυση εταιρικών χαρακτηριστικών της κάθε εταιρίας σε σχέση με την τελική της βαθμολογία. Βρέθηκε ότι το μέγεθος της εταιρίας, το επίπεδο δανεισμού της, το μέγεθος Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ), ο διπλός ρόλος του Διευθύνοντος Συμβούλου αλλά και οι κλάδοι εμπορευματοκιβωτίων και ξηρού φορτίου επιδρούν στατιστικά σημαντικά στον δείκτη ΕΚΕ. Γι’ αυτό τον λόγο εξετάστηκε η ύπαρξη επίδρασης τους στην μέση βαθμολογία ανά μεταβλητή με την μέθοδο διακύμανσης κατά ένα παράγοντα. Τέλος, διεξήχθη ανάλυση παλινδρόμησης μεταξύ του Δείκτη_ΕΚΕ (εξαρτημένη μεταβλητή) και των χαρακτηριστικών της επιχείρησης όπου φάνηκε τελικά ότι η συνολική βαθμολογία εκφράζεται από το μέγεθος ΔΣ γραμμικά.