Η συνεταιριστική τραπεζική στην Ευρώπη: ιστορική διαδρομή, διαρθρωτικά χαρακτηριστικά και προοπτικές - Βελούτσου, Βενετία (2023)
Αντικείμενο της παρούσας Μεταπτυχιακής εργασίας μου αποτελεί η ανάλυση και διερεύνηση, της ιστορικής διαδρομής και τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά των συνεταιριστικών τραπεζών στην Ευρώπη. Από ιστορική και κοινωνικοοικονομική άποψη, οι συνεταιριστικές τράπεζες στην Ευρώπη είναι αναγνωρισμένα ιδρύματα. Έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη πολλών χωρών και έχουν διαδραματίσει και συνεχίζουν να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην προώθηση της δημοσιονομικής και ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αν και οι συνεταιριστικές παραδόσεις και η νομοθεσία διαφέρουν ανάλογα με την χώρα, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά βασικά κοινά στον πυρήνα της ευρωπαϊκής συνεταιριστικής τραπεζικής βιομηχανίας. Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες στην Ευρώπη ανήκουν στα μέλη τους και συμμετέχουν στη δημοκρατική διαχείριση σύμφωνα με την αρχή του ενός προσώπου, μιας ψήφος. Εξίσου σημαντικό, οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι ένα αποκεντρωμένο δίκτυο που έχουν δημιουργηθεί σε τοπικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η αρχική αποστολή της συνεταιριστικής τράπεζας είναι η προώθηση των οικονομικών συμφερόντων των μελών της, που είναι και πελάτες τους. Κύριος στόχος τους είναι να παρέχουν στα «μέλη/πελάτες τους» προϊόντα υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές, συμβάλλοντας έτσι στην κερδοφορία τους. Από τη φύση τους, οι συνεταιριστικές τράπεζες ήταν παραδοσιακά πρωτοποριακές στην παροχή εξατομικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε ορισμένους τύπους πελατών (όπως αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πιστώσεις από άλλες τράπεζες. Οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν γενικά πολύ χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα από τις εμπορικές τράπεζες και μπορούν να παρέχουν δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια για να καλύψουν τις προσωπικές και καταναλωτικές ανάγκες των μικρών αποταμιευτικών εταίρων. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην τόνωση της αγοράς και στη λειτουργία όχι μόνο σε τόπους και περιοχές, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα. Η ικανότητά τους να λειτουργούν αποτελεσματικά και να συντονίζονται με τους γενικούς οικονομικούς στόχους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντλούν το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου τους από πλεονασματικές μονάδες.