Τεχνικές διαχείρισης συγκρούσεων και επιπτώσεις τους στις ομάδες διαχείρισης έργου - Αποστόλου, Απόστολος (2023)
Η διαχείριση των συγκρούσεων στον εργασιακό χώρο έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετητών σε βάθος χρόνου. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσει το πώς τα στυλ διαχείρισης των συγκρούσεων που υιοθετείται από τα μέλη των προσωρινών ομάδων έργου επιδρούν στην απόδοση και στο συντονισμό των ομάδων και τι αντίκτυπο έχουν τελικά, στην επιτυχή εκτέλεση ενός έργου εστιάζοντας στον κλάδο των κατασκευών. Το θεωρητικό πλαίσιο της έρευνας –που διαμορφώθηκε μετά την ενδελεχή επισκόπηση της βιβλιογραφίας- ελέγχθηκε εμπειρικά διεξάγοντας ποσοτική έρευνα σε εργαζόμενους στο χώρο των κατασκευών με τη χρήση ερωτηματολογίου που διαμοιράστηκε ηλεκτρονικά. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 71 ερωτηματολόγια. Αρχικά πραγματοποιήθηκε έλεγχος εγκυρότητας και αξιοπιστίας των εργαλείων μέτρησης των μεταβλητών της έρευνας, ενώ ο έλεγχος των υποθέσεων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση της ανάλυσης συσχετίσεων. Από την ανάλυση προκύπτει μια θετική συσχέτιση μεταξύ του συντονισμού και της απόδοσης των προσωρινών ομάδων διαχείρισης έργου, υποδηλώνοντας τη σημασία της καλής συνεργασίας μεταξύ των μελών για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Επίσης, η υιοθέτηση ενός συμβιβαστικού στυλ διαχείρισης των συγκρούσεων ενισχύει την απόδοση των μελών της ομάδων και τελικά συμβάλλει στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Τέλος, η παρούσα εργασία συμβάλλει τόσο σε θεωρητικό επίπεδο στο επιστημονικό πεδίο της οργανωσιακής συμπεριφοράς όσο και στην πρακτική των επιχειρήσεων. Σε θεωρητικό επίπεδο διαμορφώνει και ελέγχει εμπειρικά ένα θεωρητικό πλαίσιο που συνδέει τις τεχνικές επίλυσης των συγκρούσεων που δύναται να υιοθετούν τα μέλη προσωρινών ομάδων έργου με μέτρα απόδοσης σε επίπεδο ομάδας και έργου. Ενώ, σε πρακτικό επίπεδο δίνει κατεύθυνση στα μέλη προσωρινών ομάδων έργου για την ελαχιστοποίηση και τελικά τη μείωση των συγκρούσεων στο χώρο των κατασκευών, συγκρούσεις που μπορεί να επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην απόδοση των ομάδων και τελικά στην επιτυχή ενός έργου στον κλάδο των κατασκευών.