Επιχειρηματικότητα και Start – Ups: βιώσιμη επιχειρηματικότητα - Smaraidou, Despoina; Σμαραΐδου, Δέσποινα (2023)
Στον σημερινό κόσμο, το πνεύμα της επιχειρηματικότητας και η φιλοδοξία για ίδρυση και ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων είναι απαραίτητα για την οικονομική σταθερότητα και των δυναμισμό των χωρών. Η σημασία της επιχειρηματικότητας πρέπει να αποδοθεί στο ρόλο που διαδραματίζει στην ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας, στην προώθηση της καινοτομίας στις αγορές εργασίας και παραγωγής, στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης και στην αξιοποίηση των αναδυόμενων επιχειρηματικών ευκαιριών. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση και ανάδειξη του επιστημονικού πεδίου της Επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα ως κατευθυντήρια γραμμή για την δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων (startups). Η ανάδειξη και η έμφαση στην διάσταση της Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας προκύπτει ως αποτέλεσμα του κενού που εντοπίστηκε στην ελληνική βιβλιογραφία ως προς τα εγγενή χαρακτηριστικά και την δομή αυτού του τύπου Επιχειρηματικότητας. Βάσει των παραπάνω, κρίθηκε ωφέλιμο να αφιερωθεί ένα μεγάλο μέρος αυτής της διπλωματικής, στο κεφάλαιο της Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας με στόχο να καλύψει αυτό το κενό, συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου από πλευρά ορισμού, χαρακτηριστικών και θεωρητικού πλαισίου που θα χρησιμεύσει ως οδηγός για την δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά σε πηγές χρηματοδότησης, καθώς αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην έναρξη και ανάπτυξη επιχειρηματικών εγχειρημάτων, καθώς και στο εργαλείο Business Model Canvas υπό την οπτική της βιωσιμότητας. Πώς μια νέα επιχειρηματική ιδέα βασισμένη στις νέες τεχνολογίες μπορεί να συμβάλλει στην βιωσιμότητα; Η απάντηση δίνεται μέσω της μελέτης περίπτωσης μιας αμερικανικής startup, η οποία έχει θέσει το παράδειγμα αναφορικά με την επίτευξη βιωσιμότητας και παράλληλα στόχων κερδοφορίας.