Η υγιεινή και ασφάλεια ως μέσο αύξησης της εργασιακής ικανοποίησης σε εταιρείες τεχνολογίας - Συμιακός, Κωνσταντίνος (2023)
Το θέμα που πραγματεύεται η παρούσα εργασία είναι η υγιεινή και η ασφάλεια ως μέσο εργασιακής ικανοποίησης σε εταιρείες τεχνολογίας. Ο σκοπός και τα ερευνητικά ερωτήματα είναι να διερευνήσει την εργασιακή ικανοποίηση των εργαζομένων εταιρείας τεχνολογίας της χώρας μας όπως αυτή προκύπτει από τη μείωση του στρες των εργαζομένων και τη σύνδεσή της με την εργασιακή ασφάλεια και την υγεία. Μεθοδολογία: Για την επίτευξη όλων των στόχων και ολοκλήρωση της παρούσας εργασίας χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική έρευνα και το ερωτηματολόγιο, το οποίο μοιράστηκε σε 153 εργαζόμενους- συμμετέχοντες σε εταιρείες τεχνολογίας και κυρίως σε εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Αποτελέσματα -Συμπεράσματα: Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εργαζομένων – συμμετεχόντων βρέθηκε πως δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το φυσικό περιβάλλον εργασίας τους και ούτε λαμβάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που θα ήθελαν, επίσης, η αποδοτικότητα και τα επίπεδα ικανοποίησης τους επηρεάζονται ούτε λίγο ούτε πολύ από τις συνθήκες εργασίας. Δήλωσαν, επίσης, πως ο άμεσα προϊστάμενός τους, τους συμπεριφέρεται με σεβασμό, πως υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με τον άμεσα προϊστάμενό τους, πως τους δείχνει ενδιαφέρον για προσωπικά τους θέματα (οικογένεια, υγεία) και πως ενδιαφέρεται για το πως νιώθουν στο χώρο εργασίας τους. Το δε σύστημα αξιολόγησης και οι αποδοχές της εταιρείας που εργάζονται είναι σημαντικό να υπάρχει και μάλιστα αναφέρουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από αυτό αφού δεν είναι δίκαιο και δεν διεξάγεται με σωστά κριτήρια και ως εκ τούτου οι ίδιοι δεν είναι ικανοποιημένοι από το σύνολο των οικονομικών τους απολαβών και παροχών. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους – συμμετέχοντες της παρούσας έρευνας, η ασφάλεια στο περιβάλλον εργασίας, η μείωση ή εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων, ο σωστός σχεδιασμός και ο κατάλληλος εξοπλισμός, η δημιουργία αίσθησης πως η εταιρεία έχει ως βασική προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων, η βελτίωση των συνθηκών στην εργασία, η διαρκή επιμόρφωση και ενημέρωση (on the job training, e-learning, 3D simulation κλπ) σε θέματα τεχνολογίας, η ευελιξία στο ωράριο εργασίας (π.χ. ώρα προσέλευσης μεταξύ 07:30-08:30 με αντίστοιχη αποχώρηση) και η δημιουργία χώρου συνάντησης εργαζομένων (χώρος με καφετιέρες, pc ή tablet για ενημέρωση κλπ) αποτελούν σημαντικοί παράγοντες όπου μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης. Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι όπως σημείωσαν οι εργαζόμενοι - συμμετέχοντες της παρούσας έρευνας οι εξελίξεις στον κλάδο εργασίας (Τεχνολογία) όπου είναι πολύ γρήγορες και έντονες με αποτέλεσμα να δημιουργούν έντονο και μόνιμο εργασιακό στρες.