Επίδραση της απόδοσης ESG στην οικονομική απόδοση εισηγμένων εταιρειών - Κωστόπουλος, Γεώργιος (2023)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών αξιολογήσεων στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, προκειμένου να διαπιστώσει: αφενός εάν οι εταιρείες με ανώτερη απόδοση ESG παρουσιάζουν και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, αφετέρου εάν η οικονομική απόδοση των εταιρειών που δημοσιεύουν ESG στοιχεία είναι ανώτερη από αυτή των ομοειδών εταιρειών χωρίς δημοσιευμένα ESG στοιχεία. Η αξιολόγηση ESG και των πυλώνων της, εξετάστηκαν με βάση τόσο το λογιστικό δείκτη ROA, όσο και με το δείκτη της αγοράς Tobin's Q. Το δείγμα εταιρειών της έρευνας αποτελείτο από 67 Ευρωπαικές εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η ανάλυση παλινδρόμησης διεξήχθη για την περίοδο 2012 – 2020. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τη βάση δεδομένων Refinitiv Eikon. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν αρνητική επίδραση της απόδοσης ESG στο δείκτη ROA και καμία ουσιαστική επίδραση στο δείκτη Tobin΄s Q. Κατά την ανάλυση των ξεχωριστών πυλώνων ESG, τόσο ο πυλώνας διακυβέρνησης όσο και ο κοινωνικός πυλώνας έχουν αρνητική επίδραση στο ROA, ενώ οι πυλώνας περιβάλλοντος δεν ασκεί σημαντική επίδραση. Έναντι του TQ, και οι τρεις πυλώνες δεν παρουσιάζουν καμμία ουσιαστική επίδραση.