Πλωτά Αιολικά Πάρκα: συγκριτική μελέτη στο Ευρωπαϊκό Νομικό Καθεστώς - Βαρδάκα, Αθηνά Δανάη (2023)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι καταρχάς η παρουσίαση της έννοιας της αιολικής ενέργειας, ο τρόπος παραγωγής αυτής καθώς και το πεδίο εφαρμογής της. Τοιαύτη η διπλωματική εργασία διαρθρώνεται σε τρία κεφάλαια. Το βασικό ζήτημα διερεύνησης της εν λόγω εργασίας, θεωρείται το νομικό πλαίσιο εγκατάστασης και ανέγερσης υπεράκτιων ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό χώρο. Αρχικά αποσαφηνίζεται ο ορισμός και η σημασία της αιολικής ενέργειας. Κατόπιν, διερευνώνται ζητήματα περιβάλλοντος και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Σε τρίτη κλίμακα, αναλύονται τα ζητήματα αδειοδότησης και νομοθεσίας ανέγερσης υπεράκτιων πάρκων σε Ελλάδα και Ευρώπη, με επίκεντρο έρευνας το ζήτημα των πλωτών αιολικών πάρκων. Τέλος, εν κατακλείδι, συνάγεται το συμπέρασμα της σύγκρισης της διαδικασίας αδειοδότησης στον ελληνικό χώρο καθώς και των ευρωπαϊκών κρατών που εξετάσθηκαν εντός της εργασίας. Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκε η μεθοδολογία της βιβλιογραφικής ανασκόπησης προκειμένου να διεξαχθεί η απαιτούμενη έρευνα προς εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας.