Ανάλυση και αξιολόγηση αποδοχής εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία έξυπνων πόλεων - Σουρασή, Αικατερίνη (2023)
Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής θα γίνει μελέτη των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις έξυπνες πόλεις τόσο θεωρητικά όσο και μέσα από συγκεκριμένα εμπειρικά παραδείγματα. Αρχικά, γίνεται μια βιβλιογραφική επισκόπηση και παρουσιάζεται η έννοια της Τεχνητής Νοημοσύνης όπου δίνονται οι ορισμοί της, η συμβολή της στον τομέα των έξυπνων πόλεων καθώς και οι δυνατότητες που παρέχει. Ακολούθως, αναλύονται τα δομικά της στοιχεία, τα κύρια χαρακτηριστικά της και οι διάφοροι τύποι της. Γίνεται και η απαραίτητη ιστορική αναδρομή ώστε να μελετηθεί στη συνέχεια η εξέλιξή της και να αναφερθούμε στο πώς είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα. Στη συνέχεια γίνεται μια βιβλιογραφική επισκόπηση στην έννοια της «έξυπνης πόλης», αποτυπώνονται συνοπτικά και ενδεικτικά οι διαφορετικές προσεγγίσεις του όρου, προσδιορίζονται τα βασικά χαρακτηριστικά της έξυπνης πόλης, καθώς και η συσχέτισή τους με παρεμφερείς έννοιες. Η εργασία συνεχίζεται με την έρευνα και την μελέτη των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις έξυπνες πόλεις και την δημιουργία συνοπτικού πίνακα με τις εφαρμογές. Στη συνέχεια, ακολουθεί εμπειρική διερεύνηση μέσω ερωτηματολογίου, προκειμένου να διαπιστωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και οι μελλοντικές προοπτικές που παρουσιάζει ο κλάδος. Εξάγονται τα σχετικά αποτελέσματα και προτείνονται λύσεις για το μέλλον. Στην εργασία, επίσης, γίνεται προσπάθεια να αξιολογηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη. Αναφερόμαστε στη σημασία της υπεύθυνης χρήσης της. Επιπλέον, με την διενέργεια ερωτηματολογίου, διαπιστώθηκε κατά πόσο είναι εξοικειωμένοι οι πολίτες με τις έξυπνες πόλεις και κατά πόσο είναι θετικοί στις νέες εφαρμογές με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.