Η Ευρώ - Μεσογειακή συνεργασία και η συμβολή της στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας - Ευαγγελακοπούλου, Αγγελική; Evangelakopoulou, Angeliki (2023)
Η συγκεκριμένη εργασία θίγει δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για την ευρωπαϊκή σκηνή, την Ευρώ – Μεσογειακή Συνεργασία και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η πρώτη αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας και της ασφάλειας στην μεσογειακή περιφέρεια ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και στα κράτη της αφρικανικής ηπείρου και της ανατολικής περιοχής και η δεύτερη το μεγάλο όραμα που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Μετά από μια σύντομη παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου και των δύο στοιχείων μεμονωμένα για να γίνει αντιληπτή η εξέλιξη τους και η σημασία τους, παρουσιάζεται συνδυαστικά η συμβολή της Ευρώ – Μεσογειακής Συνεργασίας στην υλοποίηση της ΕΠΣ, θίγοντας το κεντρικό θέμα της εργασίας. Δίνεται ισάξια βάση σε κάθε χώρα της ΕυρώΜεσογειακής Ένωσης και στην συμβολή αυτής. Έπειτα, θίγεται το κατά πόσο έχει γίνει πετυχημένα η συνεργασία όλων των δρώντων και ποιο το μέλλον αυτής αλλά εξετάζεται και η αντίθετη πλευρά, δηλαδή η πιθανότητα μη επιτυχίας του εγχειρήματος. Τέλος, αναλύονται μερικά βασικά συμπεράσματα βάση όλων των παραπάνω που έχουν παρουσιαστεί συνολικά.