Καλλιέργεια αφηγηματικών δεξιοτήτων σε μαθητές της προσχολικής εκπαίδευσης με την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών - Πέντσα, Ιωάννα (2023)
Ο κλάδος της προσχολικής αγωγής τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης από την επιστημονική κοινότητα, τα τελευταία χρόνια. Ολοένα και περισσότερο εξετάζεται και διερευνάται η σημασία, η αναγκαιότητα αλλά και η επίδρασή της στους τομείς ανάπτυξης των παιδιών της ηλικίας αυτής. Η ανάπτυξη του λόγου μέσω της αφήγησης ιστοριών στα παιδιά και η ανάπτυξη αφηγηματικών δεξιοτήτων από τα παιδιά αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο. Η ραγδαία εξέλιξη των Νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας καθιστά την ψηφιακή εικόνα θελκτική σε όλους, πόσο μάλλον στα μικρά παιδιά που ενθουσιάζονται στο μέγιστο με οτιδήποτε νέο, καινοτόμο, με πολλά φωτεινά χρώματα και γρήγορη κίνηση. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση της απήχησης της ψηφιακής αφήγησης ως παιδαγωγικό μέσο και πώς αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί ως προς την ανάπτυξη αφηγηματικών δεξιοτήτων μαθητών προσχολικής ηλικίας, οι οποίες συνδέονται με την επικοινωνία, την παιδεία και τη γνώση. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν αυτή της ποιοτικής έρευνας. Αναπτύχθηκε μία διερευνητική μελέτη, η οποία διήρκησε τρεις ημέρες, στο τμήμα ενός Νηπιαγωγείου με 17 παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών. Στο πλαίσιο του παιδαγωγικού προγράμματος της τάξης έγινε μία διδακτική παρέμβαση με τη χρήση μίας ψηφιακής διαδραστικής ιστορίας. Τα παιδιά αφού την παρακολούθησαν κλήθηκαν να την αφηγηθούν. Τα δεδομένα συνελέχθηκαν μέσω ατομικών ημιδομημένων συνεντεύξεων των συμμετεχόντων. Ως αποτέλεσμα διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην όλη διαδικασία, αναπτύσσοντας τον αφηγηματικό τους λόγο. Συμπερασματικά, η ενίσχυση της ανάπτυξης δεξιοτήτων ως προς την αφήγηση δεν περιορίζεται πλέον αποκλειστικά σε βιβλία, αλλά συνδέεται και με διαφοροποιημένα ψηφιακά μέσα ήχου, εικόνας και βίντεο.