Αξιοποιώντας τη συσκευή απτικής διεπαφής “Makey Makey” στη διδασκαλία μοτίβων σε μαθητές ΣΤ’ δημοτικού - Ξαγά, Χριστίνα (2023)
Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στις Απτές Διεπαφές Χρήστη (ΑΔΧ), ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης. Πλήθος ερευνών σχετικά με τη θεωρία της Ενσώματης Μάθησης και τη θετική επίδρασή της στη μαθησιακή διαδικασία, γέννησαν αισιοδοξία και ενδιαφέρον για τη συμβολή των ΑΔΧ στην εκπαιδευτική πράξη μιας και πρόκειται για συσκευές που έχουν ως βάση τη θεωρία αυτή. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις ψηφιακές τεχνολογίες, φαίνεται ότι αναπτύσσεται μια δυναμική η οποία μπορεί να αλλάξει δραστικά το τοπίο της εκπαίδευσης. Η παρούσα έρευνα έγινε με σκοπό να διερευνήσει αν η διδασκαλία των Μοτίβων στα μαθηματικά με ΑΔΧ είναι πιο αποτελεσματική και ευχάριστη σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα διδασκαλίας. Ως αντιπροσωπευτική συσκευή επιλέχθηκε το Makey Makey καθώς έχει απλή συνδεσμολογία, πολλές εφαρμογές και από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση δεν προέκυψε αντίστοιχη μελέτη σχετικά με τα μοτίβα στον τομέα των μαθηματικών. Διεξήχθη έρευνα μεταξύ υποκειμένων (between subjects) με δείγμα 86 μαθητές από 5 τμήματα της ΣΤ’ Δημοτικού και έγιναν 3 διδακτικές παρεμβάσεις σε κάθε τμήμα. Η μία ομάδα μαθητών (Ομάδα Ελέγχου) αριθμούσε 40 άτομα και χρησιμοποίησε συμβατικά μέσα διδασκαλίας ενώ οι υπόλοιποι 46 (Πειραματική Ομάδα) χρησιμοποίησαν ΑΔΧ. Σκοπός της έρευνας, εκτός από τα γνωστικά αποτελέσματα, ήταν η μελέτη των απόψεων των μαθητών σχετικά με την ευχαρίστηση, την αποτελεσματικότητα στη μάθηση, την ευχρηστία καθώς και τη δημιουργία κινήτρων. Η παρούσα μελέτη αποτελεί έναυσμα για περαιτέρω εμβάθυνση στην αξιοποίηση των ΑΔΧ στην εκπαίδευση.