Στάσεις και αντιλήψεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την αξιοποίηση και τη συνεισφορά των ΤΠΕ στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Λέικου, Ειρήνη (2023)
Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκαν οι στάσεις και οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με την αξιοποίηση και τη συνεισφορά των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 53 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται σε δημοτικά σχολεία και το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Τα ερευνητικά ερωτήματα αφορούσαν στη συχνότητα που οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στα αποτελέσματα που έχει αυτή η αξιοποίηση καθώς και στους παράγοντες που μπορεί να εμποδίζουν την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αξιοποίηση των ΤΠΕ στην υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά, παρέχοντας πολλά οφέλη όπως ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριών, αύξηση των κινήτρων μάθησης των μαθητών/τριών και συνεργασία μεταξύ των μαθητών/τριών. Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως ενώ η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αναγνωρίζει αυτή τη συνεισφορά των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και ειδικότερα στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η συχνότητα που τα εφαρμόζει είναι «κάπως περιορισμένη». Παράγοντες όπως η υλικοτεχνική υποδομή, ο διαθέσιμος χρόνος, οι γνώσεις και οι απόψεις που έχουν οι εκπαιδευτικοί απέναντι στις ΤΠΕ συχνά αποθαρρύνουν την ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.