Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περιβαλλοντική εκπαίδευση: ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και αξιοποίηση στην εκπαιδευτική διαδικασία - Καραγιαννίδης, Γεώργιος (2023)
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικές εξελίξεις στον χώρο του διαδικτύου οι οποίες με τη σειρά τους έχουν οδηγήσει στη σταδιακή και συνάμα αναπόφευκτη ενσωμάτωσή τους στη διδακτική διαδικασία. Κατά τον 21ο αιώνα, αναμφισβήτητα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν έναν από τους βασικότερους τρόπους κοινωνικοποίησης και πληροφόρησης. Το σχολείο συνδράμει σημαντικά στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευση. Η παρούσα έρευνα θα εξετάσει τον βαθμό περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επιπλέον την ένταξη αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία για την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ερωτηματολογίου το οποίο χορηγήθηκε σε ηλεκτρονική μορφή και συμπληρώθηκε από 74 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Διαπιστώθηκε ότι στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες στην έρευνα τείνουν να έχουν θετική στάση απέναντι στα social media και να τα αξιοποιούν στην καθημερινότητα τους αλλά και στη διδασκαλία τους αντιλαμβανόμενοι τόσο τα πλεονεκτήματά τους όσο και τα μειονεκτήματά τους, για την καλύτερη αξιοποίησή τους στη διδασκαλία.