Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία κατά την περίοδο της πανδημίας - Τζαναβάς, Ιωάννης (2023)
Η πλήρης συνύπαρξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε) με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών ήταν κάτι που λίγοι φαντάζονταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι καινοτόμες ψηφιακές δραστηριότητες και ο θετικός αντίκτυπος που είχαν αυτά τα εργαλεία στη διαδικασία της μάθησης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών και μαθητών και στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας αφορά την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στην υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία κατά την περίοδο της πανδημίας. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, πάνω στα πεδία Νέων Τεχνολογιών, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, και της επίδρασης πανδημίας Covid-19 στην εκπαίδευση. Μελετήθηκαν τα θέματα που αφορούν τα προγράμματα Π.Ε. και η σχέση μεταξύ Νέων Τεχνολογιών και Π.Ε. Στη συνέχεια της βιβλιογραφικής έρευνας περιγράφονται, ο ρόλος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην εποχή της πανδημίας, όπως και η κρισιμότητα της χρήσης των Νέων Τεχνολογιών στην υλοποίηση των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αυτή την περίοδο. Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο βοήθησε η χρήση των Νέων Τεχνολογιών στην υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης υπό τις ειδικές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων, και τέλος σε τι βαθμό υποστήριξε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά την περίοδο της πανδημίας. Η έρευνα διεξήχθη με τη χρήση ερωτηματολογίων (με διαδικτυακό διαμοιρασμό) τα οποία απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι υλοποιούσαν εκείνη την περίοδο ή είχαν υλοποιήσει στο παρελθόν προγράμματα Π.Ε. Όπως διαπιστώθηκε από τα ευρήματα της έρευνας, το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος δεν πραγματοποίησε προγράμματα Π.Ε κατά την διάρκεια της πανδημίας, με τους περισσότερους να θεωρούν σημαντική την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών σε αντίστοιχα προγράμματα Π.Ε.