Ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων: η κατάσταση στην Ελλάδα, καλές πρακτικές στην ΕΕ και προτάσεις βελτίωσης - Μικρούλης, Μιχαήλ (2023)
Στην παρούσα εργασία θα εξεταστεί η διαδικασία ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και θα γίνει σύγκριση αυτής της διαδικασίας με άλλες δύο χώρες της Ε.Ε. την Εσθονία και την Ιρλανδία. Η Εσθονία φημίζεται για τον επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, και η Ιρλανδία για το ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα και την διαχρονική έλξη μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών. Τόσο η Εσθονία, όσο και η Ιρλανδία έχουν καταφέρει να απλοποιήσουν σημαντικά τις διαδικασίες ίδρυσης των νεοφυών επιχειρήσεων χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο τριών βασικών σταδίων, και να καλλιεργήσουν ένα περιβάλλον φιλικό σε όλες τις εκφάνσεις της επιχειρηματικότητας. Σε μια σύγκριση χαρακτηριστικών μεγεθών ανα χώρα, προκύπτει ότι και η Εσθονία και η Ιρλανδία έχουν σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες από την Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης (σύμφωνα με την αξιολόγηση PISA ), υψηλότερο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας - το οποίο αγγίζει την ανεργία τριβής - εξαιρετικά χαμηλότερο δημόσιο χρέος, και σχεδόν ίδιο επίπεδο ακαθάριστης δαπάνης για R&D. Θα πρέπει να τονιστεί πως αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη διαφορά στους φορολογικούς συντελεστές, αφού στην Ελλάδα η υπερφορολόγηση είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφενός αφαιρεί ρευστότητα από τις επιχειρήσεις, αφετέρου δεν τις αφήνει να αναπτυχθούν δυναμικά και ανταγωνιστικά σε σύγκριση με άλλες χώρες.