Risk measures applications in regulation and investment - Ζάχος, Γεώργιος (2023)
Τα μέτρα κινδύνου αποτελούν αναμφισβήτητα το καλύτερο μέσο των Οικονομικών ρυθμιστικών αρχών, ώστε να προλαμβάνουν κρίσεις και να θέτουν υπό έλεγχο τον κίνδυνο που ενυπάρχει σε χρηματοοοικονομικά ιδρύματα και σε αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Για παράδειγμα τα συμβουλευτικά έγγραφα [2] και [3] της Επιτροπής Τραπεζικής Επίβλεψης της Βασιλείας κάνουν σαφές ότι τα μέτρα κινδύνου και η σωστή χρήση αυτών, αποτελούν το πιο σημαντικό εργαλείο των προαναφερθείσας επιτροπής. Επίσης, η ερευνητική κοινότητα έχοντας το προαναφερθέν υπ’όψιν, προσπαθούν να εξελίξουν την έρευνα σχετικά με τα μέτρα κινδύνου ώστε να ανταποκριθούν στην πάντα απαιτητική ανάγκη πρόληψης και έλεγχου του πιστωτικού και χρηματο-οικονομικού κινδύνου. Επιπλέον αναφέρουμε και την ανάγκη των επενδυτών για αξιοποίηση των καλύτερων μεθόδων, άρα και την αξιοποίηση μέτρων κινδύνου, ώστε να επιτύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη. Εάν λάβουμε υπ’οψιν και το «αόρατο χέρι» του Adam Smith, ίσως να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι και αυτοί συμβάλουν με έμμεσο τρόπο στην ευημερία των αγορών χρήματος και κεφαλαίου.