Τεχνητή νοημοσύνη και πνευματικά δικαιώματα - Κουρμπετλής, Εμμανουήλ (2023)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διαπραγμάτευση της έννοιας της Τεχνητής Νοημοσύνης σε συνάρτηση με τα πνευματικά δικαιώματα που άπτονται αυτής στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό και τεχνολογικό γίγνεσθαι. Πιο συγκεκριμένα, θα ορίσουμε και θα εντάξουμε την έννοια της τεχνητής νοημοσύνης στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την κοινωνία της πληροφορίας και του διαδικτύου. Είναι γεγονός ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιούργησαν μια σειρά ζητημάτων σχετικών με την πνευματική ιδιοκτησία, ζητήματα τεχνικά, ηθικά, πολιτικά και νομικά. Στην παρούσα μελέτη θα εστιάζουμε στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και θα εντοπίσουμε αδυναμίες που διέπουν την προστασία της τεχνητής νοημοσύνης και των έργων που απορρέουν από την χρήση της εν λόγω τεχνολογίας. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης υλοποιούνται πλέον έργα καλλιτεχνικής φύσεως, έργα εικαστικής τέχνης, μουσικής και λογοτεχνικά έργα, προγράμματα Η/Υ καθώς λογισμικά προσανατολισμένα στην κοινωνική διοίκηση. Ωστόσο, σε πολλές εκ των περιπτώσεων αυτών τίθεται θέμα διανοητικής ιδιοκτησίας κάνοντας επιτακτική την ανάγκη αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη θα κάνουμε μια επισκόπηση των σύγχρονων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων σε ότι αφορά την διανοητική ιδιοκτησία της τεχνητής νοημοσύνης δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.