Χρήση κρυπτογραφικών μεθόδων στην τεχνολογία Blockchain - Κομηνέας, Θεόδωρος (2023)
Ο τομέας της κρυπτογραφίας αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της επιστήμης των υπολογιστών. Όσον αφορά τη χρήση κρυπτογραφικών μεθόδων, το blockchain θεωρείται από τις πιο συναρπαστικές εφευρέσεις των τελευταίων ετών. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετώνται οι δημοφιλέστερες κρυπτογραφικές δομές – πρωταρχικές αλλά και πιο σύνθετες - που αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η τεχνολογία του blockchain. Επιπλέον, παρουσιάζεται μια επισκόπηση των δημοφιλέστερων μηχανισμών συναίνεσης και των αλγόριθμων που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη της συμφωνίας (consensus) των κόμβων οι οποίοι αποτελούν το δίκτυο. Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις κρυπτογραφικές έννοιες που έχουν αναπτυχθεί για τα blockchain συστήματα και έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικότητας και της ανωνυμίας των συναλλαγών. Πραγματοποιείται μια σύγκριση μεταξύ δημοφιλών κρυπτονομισμάτων, τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως προς τους αλγόριθμους και τους μηχανισμούς συναίνεσης που έχουν υιοθετηθεί στο σχεδιασμό τους. Ακολούθως, επιχειρείται μια αξιολόγηση των δημοφιλέστερων "ιδιωτικών" (private) κρυπτονομισμάτων μέσω μιας προτεινόμενης κατηγοριοποίησης τους, ανάλογα με τις κρυπτογραφικές τεχνικές που υιοθετούν καθώς και με το βαθμό ιδιωτικότητας που καταφέρνουν. Κλείνοντας, αναλύονται τα ευρήματα της μελέτης και καταγράφεται μια πρόβλεψη των μελλοντικών κατευθύνσεων των ερευνών στην τεχνολογία του blockchain.