ESG επενδύσεις και η επίδραση στις αγορές κεφαλαίου - Γρίβα, Αναστασία (2023)
Η παρούσα εργασία διερευνά τη διασύνδεση των πιο σημαντικών παγκόσμιων μετοχικών δεικτών εταιρειών με τις υψηλότερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές επιδόσεις καθώς και επιδόσεις εταιρικής διακυβέρνησης (ESG ). Με κίνητρο την ταχεία ανάπτυξη των κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εξετάζουμε εάν αυτές οι επενδύσεις είναι επιρρεπείς σε εξωγενείς οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς παράγοντες. Χρησιμοποιώντας σημαντικές μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές μεταβλητές κατά την περίοδο 26/01/2011 - 13/01/2023, τεκμηριώνουμε συνδέσεις μεταξύ των δεικτών μετοχών που χρησιμοποιούνται σε όλη τη δειγματοληπτική περίοδο. Αυτή η μελέτη εξετάζει τη σύνδεση σε διάφορους μετοχικούς δείκτες εταιρειών με την υψηλότερη απόδοση ESG για την παραπάνω περίοδο. Το δείγμα μας αποτελείται από τις ημερήσιες τιμές κλεισίματος των δεικτών MSCI ESG Leaders για εννιά αγορές μετοχών, όπως: ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Ευρώπη, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Αφρική και Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, τα δεδομένα του δείγματος περιλαμβάνουν δείκτες ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών που μας δίνουν τη δυνατότητα να αναλύσουμε τα οφέλη διάχυσης και διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου σε τμήματα της αγοράς. Στην παρούσα έρευνα πραγματοποιούμε πρώτα ένα τεστ αιτιότητας κατά Granger (1969) για να αξιολογήσουμε την αιτιότητα μεταξύ των δεικτών του δείγματός μας, και στη συνέχεια ελέγχουμε τη σύνδεση και τις επιδράσεις διάχυσης στους δείκτες χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Diebold και Yilmaz (2012). Συμπεραίνουμε ότι η μελέτη που πραγματοποιήσαμε έχει σημαντικές επιπτώσεις για διάφορους συμμετέχοντες στην αγορά. Οι επενδυτές και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων που ενδιαφέρονται για δείκτες ESG μπορούν να επωφεληθούν από τα αποτελέσματα της εν λόγω εργασίας μέσω των μηχανισμών σύνδεσης και διάχυσης, ώστε να πάρουν κατάλληλες αποφάσεις για μελλοντικές επενδύσεις.