Τεχνητή νοημοσύνη στα δικαστικά συστήματα - Γκιώκα, Κωνσταντίνα (2023)
Στόχος του παρόντος πονήματος είναι να προσεγγίσει την Τεχνητή Νοημοσύνη στα δικαστικά συστήματα από τεχνολογική, θεσμική και ηθική πλευρά για να καταλήξει στην εκτίμηση της αποτελεσματικότητας και την επωφελέστερης χρήσης της στα ελληνικά δικαστικά συστήματα και ιδιαίτερα της διοικητικής δικαιοσύνης, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τα δικαστικά συστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκινώντας από μια σύντομη ιστορική αναδρομή, συνεχίζει περιγράφοντας τα βασικά τεχνικά της χαρακτηριστικά και το κυριότερο θεσμικό της πλαίσιο και τις δράσεις στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια συνοψίζει τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εστιάζει στον αντίκτυπο που έχει η αλγοριθμικής λήψη ή πρόβλεψη δικαστικών αποφάσεων στις αρχές του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τις αρχές του Κράτους Δικαίου. Αντιπαραβάλει τα χαρακτηριστικά και τη δικανική συλλογιστική του φυσικού δικαστή με του δικαστή ρομπότ και αναφέρεται στον δυνητικό αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο λειτούργημα του δικαστή και το επάγγελμα του δικαστικού υπαλλήλου. Στηρίζεται σε βιβλιογραφική έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και συνοδεύεται από ερωτηματολόγιο που απευθύνθηκε σε δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους για την δυνητική εφαρμογή εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων της Διοικητικής Δικαιοσύνης.