A time series analysis approach to the migration issue: the aegean route - Ευαγγελιδης, Κωνσταντίνος (2023)
Τα προβλήματα πρόβλεψης αποτελούν ένα από τα πιο συναρπαστικά πεδία στις επιστήμες. Η μοντελοποίηση φαινομένων μέσω στοχαστικών διαδικασιών χρησιμοποιείται συχνά για σκοπούς πρόβλεψης, ειδικά στο πεδίο των χρηματοοικονομικών. Το γεγονός ότι οι στοχαστικές διαδικασίες παράγουν χρονικές σειρές δεδομένων κάνει την μελέτη των χρονοσειρών ιδιαίτερα χρήσιμη όταν θέλουμε να προβλέψουμε μεγέθη που αλλάζουν με το χρόνο και αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει και τυχαιότητα. Εφόσον λοιπόν είμαστε σε θέση να κάνουμε ποσοτικές μετρήσεις ενός φαινομένου κατά την χρονική του εξέλιξη, μπορούμε να εφαρμόσουμε μεθόδους ανάλυσης χρονοσειρών σε ένα φάσμα επιστημονικών εφαρμογών που είναι πραγματικά απεριόριστο. Σε αυτή την εργασία, θα ακολουθήσουμε την προσέγγιση Box - Jenkins στην ανάλυση και πρόβλεψη χρονοσειρών σε μια προσπάθεια να προβλέψουμε ένα κοινωνικό φαινόμενο, τις ροές προσφύγων και μεταναστών μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Χρησιμοποιούμε ένα σύνολο χρονικά καταχωρημένων δεδομένων για την περίοδο 01/2014-01/2022 από την βάση δεδομένων της ‘Υπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNHCR), μια περίοδο κατά την οποία το προσφυγικό ζήτημα έγινε καίριο από κοινωνική και πολιτική άποψη. Πρώτα εισάγεται το θεωρητικό πλαίσιο, μετά παρουσιάζεται η μέθοδος ανάλυσης Box - Jenkins και κατόπιν εφαρμόζουμε τη μέθοδο αυτή στα δεδομένα . Η μέθοδος εφαρμόζεται σε τρεις διαδοχικές υποπεριόδους της συνολικής περιόδου μελέτης οι οποίες επιλέχθηκαν με κριτήριο τα στατιστικά χαρακτηριστικά τους. O σκοπός είναι να διαπιστώσουμε σε ποιο βαθμό η μέθοδος είναι κατάλληλη για να κάνουμε προβλέψεις για το συγκεκριμένο φαινόμενο.