Ανάπτυξη ελληνικής πλατφόρμας εμπορίου Non-Fungible Tokens (NFTs) - Κριαράς, Γιώργος (2023)
Τα τελευταία χρόνια, μία από τις ταχύτερα ανερχόμενες τάσεις της τεχνολογίας είναι αυτή του blockchain, κυρίως λόγω της πολύ μεγάλης απήχησης των κρυπτονομισμάτων. Η τεχνολογία του blockchain έχει προεκτάσεις και πολλαπλές δυνατότητες που μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, χωρίς να περιορίζεται μόνο στον κλάδο των οικονομικών. Το blockchain είναι ένα ψηφιακό μητρώο στο οποίο καταγράφονται όλες οι συναλλαγές που γίνονται στο δίκτυο, προσφέροντας διασφάλιση της πληροφορίας, συναίνεση και αμεταβλητότητα των δεδομένων. Το Ethereum blockchain παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας αποκεντρωτικών εφαρμογών μέσω έξυπνων συμβολαίων, δηλαδή εφαρμογών που βασίζονται σε δίκτυο ομότιμων κόμβων. Έτσι κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το Ethereum και τις αποκεντρωτικές εφαρμογές που υπάρχουν σε αυτό χωρίς κανένα περιορισμό. Μια νέα εφαρμογή του blockchain είναι η χρήση του στην ψηφιακή τέχνη μέσω των NFTs. Τα NFTs είναι ψηφιακά περιουσιακά έργα τέχνης που χρησιμοποιούν το blockchain και αναπαριστούν φωτογραφίες, βίντεο, μουσική ή άλλες μορφές ψηφιακής τέχνης. Με τη χρήση της τεχνολογίας του blockchain, διασφαλίζεται η μοναδικότητα του έργου, η πιστοποίηση της αυθεντικότητάς του και η αποτροπή της υποστήριξης πως κάποιος άλλος είναι ο ιδιοκτήτης. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον καλλιτέχνη να χρησιμοποιήσει ένα νέο, καινοτόμο, ανοιχτό και ιδιαίτερο κερδοφόρο κανάλι διάθεσης των έργων τους και να συνεχίσει να αμείβεται από τα πνευματικά δικαιώματα μετά τη μεταπώληση. Η αγοραπωλησία ψηφιακών έργων τέχνης πριν την ύπαρξη του blockchain ήταν σε αρκετά πρώιμο στάδιο και ήταν αδύνατο να επιτευχθεί με απόλυτη επιτυχία. Το πρόβλημα ήταν πως δεν υπήρχε κάποιο κοινό πρωτόκολλο που να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από διαφορετικές πλατφόρμες, ούτως ώστε να υπάρχει μία ενιαία πλατφόρμα αγοραπωλησίας ψηφιακών έργων τέχνης. Πράγμα που έκανε αδύνατο τη διασφάλιση της μοναδικότητας, την πιστοποίηση της αυθεντικότητας και την αποτροπή υποστήριξης της κυριότητας του από κάποιον τρίτο. Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά, σχεδιάζει και υλοποιεί την “Ανάπτυξη ελληνικής πλατφόρμας εμπορίου Non-Fungible Tokens” στο χώρο της τέχνης. Η εφαρμογή που αναπτύχθηκε για τους σκοπούς της εργασίας ονομάζεται “AegeanSea” και χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο των NFTs για τη δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας αγοραπωλησίας ψηφιακών έργων τέχνης. Χρησιμοποιείται το Ethereum blockchain για την καταγραφή των συναλλαγών και το IPFS για την αποθήκευση και την ανάκτηση των αρχείων. Τέλος, οι βασικές λειτουργίες της εφαρμογής είναι η δημιουργία, η αγορά και η πώληση NFTs, παρέχοντας συμβατότητα αγοραπωλησίας των NFTs σε άλλες πλατφόρμες εμπορίου.